Heroes of Newerth

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Heroes of Newerth
Originaltitel Heroes of Newerth
År 2010
Utvecklare S2 Games
Utgivare S2 Games
Genre M.O.B.A. (Multiplayer Online Battle Arena)
Perspektiv Tredje person
Antal spelare 2-10
Format Multiplattform
Spelmotor K2 Engine
Medieformat Endast digital distribution
Systemkrav
Se nedan[1]
Version 2.6.32.2
Åldersrekommendation
ESRB Teen
Datorspelsportalen

Heroes of Newerth (HoN) är ett datorspel från 2010 utvecklat och utgivet av den amerikanska indiestudion S2 Games.

Spelet är inspirerat av Warcraft III-kartan Defense of the Ancients (DotA) och släpptes den 12 maj 2010. Något som utmärker spelet är att det bara går att spela online, i så kallad multiplayer, och att det i en typisk match spelas av tio personer i lag om fem mot fem. Spelet utvecklades till en multiplattform. Spelet stödjs av Windows, Linux och Mac OS X. Heroes of Newerth blev den 29 juli 2011, gratis att spela (Free 2 Play) för alla spelare[2]

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Heroes of Newerth är starkt inspirerat av Warcraft III-kartan Defense of the Ancients. Spelet fungerar precis på samma sätt: Två lag (i Heroes of Newerth kallas de Hellbourne och Legion) möter varandra, oftast i lag med fem spelare i varje (men andra varianter finns). Spelet går ut på att förstöra motståndarens huvudbyggnad som är vaktat av flera torn som man först måste besegra. Till sin hjälp har lagen så kallade "creeps", datorgenererade monster som automatiskt försöker ta sig till motståndarlagets huvudbyggnaden och förstöra den. "Creeps" attackerar alla fientliga hjältar och byggnader som de möter på vägen. Den motstående sidan har även de "creeps" och om inte spelare lägger sig i striderna mellan dessa så uppstår en jämvikt, där ingen av sidans baser tar skada.

Som spelare kontrollerar du en av totalt 117 hjältar, var och en med skilda specialkrafter. Vissa av hjältarna kan teleportera sig, andra kan hålla fast en annan hjälte eller sänka hastigheten de rör sig i. Hjältarna blir progressivt starkare och starkare ju längre matchen pågår, då de får erfarenhetspoäng av att döda creeps och andra hjältar. Spelaren får dessutom hela tiden pengar automatiskt och genom att dela ut sista slaget på antingen motståndarnas hjältar, creeps eller byggnader.

Pengarna används till att köpa utrustning och vapen som förbättrar spelarens hjälte avsevärt genom att öka skadan den gör, ge dem en ny förmåga eller öka deras liv. Hjältarna i de olika lagen är i strid med varandra och dödar man en hjälte får man en viss summa guld medan motståndaren förlorar en summa guld. Den dödade spelaren tas temporärt ut ur spelet i ett antal sekunder, och missar då värdefull tid. Detta gör att lagspel blir viktigt, eftersom en ensam hjälte enkelt kan tas ut av motståndarlaget, vilket lämnar dem i underläge under en tidsperiod.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Runt juli 2008 så kom en webbsida som innehöll en logotyp där det stod "Heroes of Newerth" upp, och även S2 Games logotyp fanns på sidan, som hittades av en forummedlem som postade länken till sidan på "Savage 2: A Tortured Soul"-forumen.

S2 Games medarbetaren Marc "Maliken" DeForest och en del andra anställda har informellt på samma forum bekräftat att S2 Games håller på att utveckla företagets tredje datorspelstitel. Officiellt tänkte de dock vara sparsamma på informationen vid den tidpunkten tills projektet mognat mer. Det har dock bekräftats att spelet befinner sig i en beta-period och att det är starkt baserat på Warcraft III-kartan Defense of the Ancients (ofta förkortat DotA).

Spelet har stora förbättringar gentemot moden, med till exempel bättre grafik, inbyggt stöd för voice-over-IP, förbättrat flerspelarläge och mer.[3]

Den 22 augusti 2009 så öppnades möjligheten för spelets beta-testare att förboka spelet. Förmåner vid förbokning inkluderar att man kan reservera sitt spelarnamn, man får en viss ikon vid sitt namn och att man får extra beta-nycklar att dela ut.

Spelets beta-fas har varit mycket aktiv med många deltagande beta-testare, och många förbättringar till spelet (såsom nya hjältar och funktioner).

En månad innan release fanns matchmaking samt öppen beta på HoN. Den 12 maj att började man ta betalt för spelet. Man tog bort alla nicknames samt stats sen tidigare och det kostade en engångsavgift på $30 om man valde att köpa spelet.

Spelet uppdateras kontinuerligt genom s.k. "patchar". I och med dessa förbättras balansen på både hjältar och föremål, och nya hjältar och föremål introduceras.

Den 14 december 2010 släpptes version 2.0, som bland annat inkluderar ett system för mikrotransaktioner, en map editor, team-matchmaking, en "in-game store", en uppfräschning av spelgränssnittet samt det nya spelläget Casual Mode.

Hjältar[redigera | redigera wikitext]

I Heroes of Newerth har spelutvecklarna tagit en del hjältar från Warcraft 3 kartan "Defense of the Ancients", varav vissa är direkta kopior medan andra endast delar vissa likheter med dem. Spelutvecklarna har dock lagt till en stor del egna hjältar, och fokuserar nu helt på egenutvecklade hjältar.

Speltyper och inställningar[redigera | redigera wikitext]

Det finns olika speltyper och inställningar som skaparen av en match ställer in innan han eller hon startar ett nytt spel. De olika speltyperna och inställningarna avgör bland annat hur man väljer hjältar, vilken karta man spelar, hur mycket guld man får per minut samt hur stora lagen ska vara.

Spelare kan bli utkastade ifrån spelet ifall de exempelvis beter sig illa. Det sker genom ett röst-system. Oftast, måste alla gå med på att spelaren ska "kickas" men det finns dock undantag. Om spelaren inte varit aktiv inom 5 minuter bestämmer spelarens lagkamrater över om spelaren ska kastas ut, där behöver man 3 röster.

Kartor[redigera | redigera wikitext]

Det finns för närvarande 5 olika kartor man kan spela på och de är: Forests of Caldavar, Darkwood Vale, Grimm's Crossing, Watchtower och Mid Wars.

Forests of Caldavar är den populäraste kartan och var den första som fanns i spelet. Kartan ser i stort sett ut som kartan i DotA.

Mid Wars är det nyaste tillskottet till spelet och kan endast spelas med speltypen Blind Ban.

Speltyper[redigera | redigera wikitext]

De olika speltyperna i Heroes of Newerth är för närvarande:

All Pick: Spelarna kan här välja en hjälte utan restriktioner, alla hjältar är tillgängliga. Den som väljer först, får hjälten och det är ingen turordning.

Single Draft: Spelare har tre hjältar att välja mellan, en från varje klass: styrka, intelligens och kvickhet.

Banning Draft: Likt Random Draft, förutom att ledaren i varje lag väljer bort vissa hjältar som inte får användas under spelet.

Banning Pick: Här finns alla hjältar i spelet tillgängliga, dock så bannlyser ledaren i varje lag fyra hjältar vardera. Efter det så väljs hjältar i turordning.

All Random: Spelare tilldelas en slumpmässigt utvald hjälte.

Blind Ban: Är ungefär som en blandning av Banning Pick och All Pick, lagens ledare bannlyser tre hjältar var men kan inte se vad den andre bannlyser. Efter bannlysningen väljer alla spelare hjälte precis som i All Pick. Denna speltyp finns bara tillgänglig på kartan Mid Wars och är även den enda som går att spela där.

Systemkrav[redigera | redigera wikitext]

  • Processor - minst 2.2 GHz Pentium 4 / AMD 2400+, rekommenderat 2.0 GHz Core 2 Duo / AMD 3500+
  • RAM - minst 1GB, rekommenderat 2GB
  • Grafikkort - minimum 128MB, rekommenderat 256MB
  • Nätverksuppkoppling krävs för att spela (bredband rekommenderas)
  • Mac OS X (10.04 och nyare) eller Windows 2000 (eller nyare) eller Linux.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Heroes of Newerth System Requirements” (på engelska). http://www.heroesofnewerth.com/specs_pop.html. Läst 27 augusti 2009. 
  2. ^ ”Heroes of Newerth numer gratis att spela”. http://www.fz.se/artiklar/nyheter/20110730/heroes-of-newerth-numer-free-to-play. Läst 2 augusti 2011. 
  3. ^ http://www.firingsquad.com/news/newsarticle.asp?searchid=21868 Firing Squad. Källan tagen från 2009-07-16.