Highland games

Från Wikipedia
Invigningsceremonin för 2004 års spel i Canmore, Kanada.

Highland games (Höglandsspelen) är ett idrottsevenemang som hålls i Skottland och andra länder för att fira skotsk och keltisk kultur och tradition i allmänhet och skotska höglandet i synnerhet. Vissa inslag i spelen är väl kända som symboler för Skottland, exempelvis spelandet av säckpipa, bärandet av kilt och de fysiskt tunga grenarna, varav den mest kända är stockstötning. Spelen fokuserar på tävlingar i pipblåsning, trumspelande, dans och fysiskt tunga skotska grenar men det ingår även underhållning och uppvisningar som har att göra med flera delar av skotsk och keltisk kultur.

Cowal Highland Gathering, eller mer känt som Cowal games, hålls i augusti varje år i Dunoon i Skottland och är det största Höglandsspelet i Skottland med cirka 3 500 tävlande och 15–20 000 åskådare. Dock är det inte världens största spel. Två större event hålls i USA: Grandfather Mountain i North Carolina med cirka 50 000 åskådare och det ännu större som hålls av Caledonian club of San Francisco. Det sistnämnda har hållits varje år sedan 1865 och hålls för närvarande på Labor Day i Pleasanton i Kalifornien.

Höglandsspelen sägs ha inspirerat baron Pierre de Coubertin när han skapade de moderna olympiska spelen. Han såg en uppvisning av spelen vid världsutställningen 1889 i Paris.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprunget för spelen och dess grenar är äldre än modern historia. Ett möjligt exempel på ett av de tidigare spelen finns vid slottet Fetteresso även om det ligger en bit söder om skotska höglandet.

Det är omtalat i otaliga böcker att kung Malkolm III av Skottland under 1000-talet ska ha sammankallat tävlande till att snabbast ta sig till en viss bergstopp. Kungen gjorde detta för att hitta den snabbaste löparen i landet för att sen göra honom till hans kungliga budbärare.[2] Vissa har sett denna icke bekräftade händelse som ursprunget till de skotska höglandsspelen.[3]

Det är inte bevisat men hålls ofta för troligt att spelen utvecklades under den tid skottarna var ockuperade av engelsmännen. Då var de nämligen förbjudna att träna med vapen eftersom engelsmännen var rädda för nya uppror. Skottarna ska då ha fortsatt att träna för krig genom att ersätta den vanliga soldatträningen med dessa spel.

I ett dokument från 1703 som talar om sammankallandet av klanen Laird of Grant så uppmanades de att komma iklädda höglandsdräkter och ta med gevär, pistol och dolk[4]. Detta brev gör att man tror att spelen innefattade grenar med vapen.

De moderna höglandsspelen är dock till stor del ett viktorianskt påfund, som utvecklades efter vad som kallas Highland Clearances, en tid då många skottar tvingades att flytta från höglandet till kusten, låglandet och i vissa fall utomlands.

Grenar[redigera | redigera wikitext]

Styrkegrenar[redigera | redigera wikitext]

En stock stöts vid spel i New Hampshire, USA år 2000.

I spelens ursprungliga form för hundratals år sedan så handlade det mycket om idrottstävlingar. Det fanns dock mycket mer som hade en central plats vid dessa tillfällen men än i denna dag så är det tävlingarna man oftast kommer att tänka på när man hör namnet. De flesta tänker på tävlingarna och att allt det andra bara är underhållning, även om man bör tänka på allt som en helhet. På grund av att tävlandet är så starkt förknippat med spelen så är stockstötning det första man kommer att tänka på. Det har blivit själva symbolen för Highland games.

Även om många olika grenar kan vara en del av tävlingen så är det vissa som har kommit att bli stående inslag.

  • Stockstötning: En lång avsmalnande tallstock eller påle hålls upprätt och balanseras av den tävlande som håller den smala änden i sina händer (se bilden). Sen springer tävlaren fram och försöker kasta stocken på ett sådant sätt att den vänder runt helt och landar med den större sidan i marken (sidan som alltså var uppåt förut). Den smalare änden som man nyss höll i faller framåt och träffar marken rakt framåt i löpriktningen, som om den landade på klockan 12 på en klocka. Om detta lyckas har den tävlande alltså roterat stocken. Stockarna kan variera mycket i längd, vikt, spetsighet och balans. Allt detta påverkar svårighetsgraden i att få ett lyckat kast. Deltagarna bedöms efter hur nära deras kast kommer klockan 12 på en tänkt klocka.
  • Stenstötning: Denna gren liknar den moderna kulstötningen som ses i friidrott. Istället för en kula av metall använder man en stor sten med varierande vikt men målet är detsamma, att stöta så långt som möjligt. Det finns även skillnader mot kulstötningen när det gäller vilka tekniker som är tillåtna. I "Braemar Stone" (Braemar är en skotsk by) använder man en sten som är 20–26 pund (cirka 9,1–11,8 kg) tung för män och 13–18 pund (cirka 5,9–8,2 kg) tung för kvinnor och där får man inte springa fram mot brädan. Man gör alltså en stående stöt. I "Open Stone" använder man en 16–22 pund (cirka 7,3–10 kg) tung sten för män och 8–12 pund (cirka 3,6–5,4 kg) tung sten för kvinnor. Här kan kastaren använda vilken teknik som helst så länge stöten utförs med en hand och stenen vilar mot nacken tills den kastas. De flesta tävlande använder här en glid- eller rotationsteknik liknande den i kulstötning.
Skotsk släggkastning.
  • Skotsk släggkastning: Denna gren liknar den moderna släggkastningen i friidrott med några skillnader. I Höglandsspelen används en rund kula av metall (vikten är cirka 7,3 eller 10 kg (16 eller 22 pund) för män och cirka 5,4 eller 7,3 kg (12 eller 16 pund) för kvinnor) vid vilken man har fäst en pinne som är cirka 4 fot (122 cm) lång. Pinnen är gjord av trä, bambu, rotting eller plast. Kastet utförs med fötterna i en fixerad position, släggan roteras runt huvudet och kastas sen så långt som möjligt över axeln. Vissa kastare använder för ändamålet speciellt framtagna skor som gräver sig fast i underlaget för att hålla balansen och stå emot centrifugalkrafterna som uppstår när man svingar släggan runt huvudet. Detta ökar markant kastens längd.
Tyngdkastning.
  • Tyngdkastning, även känd som tyngd på längden: Detta är faktiskt två grenar. I den ena använder man en lättare (12,7 kg (28 pund) för män och 6,4 kg (14 pund) för kvinnor) och i den andra en tyngre (25,4 kg (56 pund) för män, 19,1 kg (42 pund) för seniorer och 12,7 kg (28 pund) för kvinnor). Tyngderna görs av metall och har ett handtag fäst antingen direkt eller genom en kedja. Kastet utförs med enbart en hand, i övrigt finns inga regler gällande valet av teknik. Det vanligaste är en form av rotationsteknik. Längsta kastet vinner
  • Tyngd över ribba, även känd som tyngd på höjden. Den tävlande försöker kasta en tyngd som är 25,4 kg (56 pund) tung, över en ribba. Tyngden är likadan som i viktkastning, en tyngd av metall som har ett handtag fäst vid sig. Kastet utförs med enbart en hand, man har tre försök på varje höjd och om man klarar det går man vidare till en högre höjd, ett liknande upplägg som i höjdhopp. Tävlingen räknas på det högsta lyckade kastet och om två tävlande slutar på samma höjd så vinner den som har minst antal missade försök.
  • Kasta kärve: Man använder en knippe halm som väger cirka 9 kg (20 pund) för män och hälften för kvinnor. Kärven är insvept i säckväv och kastas uppåt med hjälp av en högaffel över en ribba som ungefär ser ut som den som används i stavhopp. Regler och sättet att utse vinnare är i övrigt samma som när man kastar en tyngd över en ribba. Det finns en debatt angående om denna gren verkligen var en del av de forntida spelen eller om dess ursprung är från marknader på landet. Dock är alla överens om att det är en gren helt i publikens smak.

Många av de som tävlar i styrkegrenarna är idrottare som har tävlat i friidrott när de var yngre. De ser de skotska höglandsspelen som en möjlighet att fortsätta sitt tävlande.

I USA finns en uppåtgående trend när det gäller att locka kvinnor och seniorer till dessa styrkegrenar. Det har gjort att man har lagt till olika klasser att tävla i. I dessa klasser använder man lättare vikter.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Spelande orkestrar.
Säckpipetävling.

För många som kommer till höglandsspelen är det mest minnesvärda när alla orkestrar spelar tillsammans. Oftast sker detta i samband med spelens invignings- och avslutningsceremonier. Upp till 20 orkestrar med säckpipor spelar samtidigt, vilket ger en fantastisk ljudbild när så många tillsammans framför låtar som Scotland the Brave och Amazing Grace.

Det är ett faktum att musiken från säckpipan har kommit att bli en viktig symbol för spelen och även för Skottland som land. Spelen brukar även innehålla olika grenar av musiktävlan. Bland annat i trummor och säckpipa, både ensamma, i små grupper eller i de stora orkestrarna.

Säckpipa och trummor är dock inte den enda musik man kan höra vid dessa tillfällen. Man kan även höra fiol, harpa och keltiska band som underhåller med musik. Det senare innefattar en lagom dos av säckpipa.

Det förekommer även tävlingar i dans.

Övriga inslag i spelen[redigera | redigera wikitext]

Iordningställande för klanernas marscherande.

Vid de moderna spelen så bjuds det på många aktiviteter runt omkring. Det mest kända är de olika skotska klanerna som har sina egna tält och försäljning av hantverk och varor med anknytning till Skottland. De skotska klanerna har ofta deltagandet vid höglandsspelen som sin viktigaste aktivitet varje år. De försöker att ta sig till och vara med vid så många spel som möjligt. Besökare kan få information om den skotska kulturen och hur de kan stödja och vara en del av sin egen klan om de så önskar.

Det förekommer också att vapensamlare visar upp sina samlingar av svärd och rustningar och även utför skådespel med strider. Många som är där säljer skotska souvenirer och annat som påminner om Skottland och deras kultur. De säljer allt från Irn-Bru (en skotsk dryck) till uppstoppade figurer av Loch Ness-odjuret.

Tävlingar och uppvisningar hålls även med vallhundar där tränare och uppfödare visar hur duktiga de är på sitt arbete. Utöver det förekommer det ibland andra djur vid spelen, bland annat Highland cattle.

Andra traditioner och modern keltisk konst visas ofta upp vid spelen. Detta innefattar grupper som spelar harpa, skotsk folkdans och en eller flera scener med uppvisningar. Utöver det så har spelen oftast inslag av Ceilidh, en typ av sociala träffar med traditionell musik, dans, sång och annan underhållning som har sitt ursprung i gaeliska traditioner.

Det finns även försäljare som erbjuder olika typer av traditionella Skotska maträtter och drycker.

Spel i Skottland[redigera | redigera wikitext]

Plats Namn Detaljer
Gourock, Inverclyde Gourock Highland Games Årets första spel, hålls första söndagen i maj
Blair Atholl, Perthshire Atholl Gathering
Braemar, Aberdeenshire Braemar Gathering
Burntisland, Fife Burntisland Highland Games
Carloway, Western Isles Carloway Show and Highland Games
Ceres, Fife Ceres Highland Games
Crieff, Perthshire Crieff Highland Games
Dunoon, Argyllshire Cowal Highland Gathering Största spelen i Skottland
Inverkeithing, Fife Inverkeithing Highland Games
Halkirk, Caithness Halkirk Highland Games Startade 1886
Glenisla, Angus Glenisla Highland Games Startade 1869
Lochearnhead, Perthshire Balquhidder, Lochearnhead and Strathyre Highland Games
Strathdon, Aberdeenshire Lonach Highland Gathering & Games
Pitlochry, Perthshire Pitlochry Highland Games
Portree, Inverness-shire Isle Of Skye Highland Games
St. Andrews, Fife St. Andrews Highland Games
Stirling, Stirlingshire Stirling Highland Games
Inverness, Inverness-shire Inverness Highland Games

Spel utanför Skottland[redigera | redigera wikitext]

Europa[redigera | redigera wikitext]

Zürich, Schweiz Fehraltorf Highland Games
St Lorenzen, Italien Highland Games Südtirol
Donnerskirchen, Österrike Gordon Highlanders

Kanada[redigera | redigera wikitext]

Plats[5] Namn
Calgary, Alberta Calgary Highland Games
Victoria, British Columbia Victoria Highland Games and Celtic Festival
Montréal, Québec Montreal Highland Games (Festival Écossais de Montréal)

USA[redigera | redigera wikitext]

Plats[5] Namn
Scottsboro, Alabama North Alabama Scottish Festival & Highland Games
Eagle River, Alaska Alaskan Scottish Highland Games
Camp Verde, Arizona Verde Valley Highland Games
Phoenix, Arizona Arizona Scottish Gathering and Highland Games
Prescott, Arizona Prescott Highland Games
Tucson, Arizona Tucson Celtic Festival and Highland Games
Batesville, Arkansas Arkansas Scottish Festival
Bakersfield, Kalifornien Bakersfield High Games
Ben Lomond, Kalifornien Loch Lomond Highland Games
Campbell, Kalifornien Campbell Highland Games
Costa Mesa, Kalifornien United Scottish Highland Gathering
Fresno, Kalifornien Fresno Highland Games
Livermore, Kalifornien Livermore Scottish Games and Celtic Celebration
Modesto, Kalifornien Modesto Highland Games
Oakland, Kalifornien Oakland Scottish Games
Pleasanton, Kalifornien Caledonian Club of San Francisco Highland Gathering
Salinas, Kalifornien Monterey Highland Games and Celtic Festival
Santa Cruz, Kalifornien Santa Cruz Highland Games and Celtic Festival
Ventura, Kalifornien Seaside Highland Games
Vista, Kalifornien San Diego Scottish Highland Games and Gathering
Woodland, Kalifornien Sacramento Valley Scottish Games
Elizabeth, Colorado Elizabeth Celtic Festival
Estes Park, Colorado Long's Peak Scottish/Irish Highland Festival
Highlands Ranch, Colorado Colorado Scottish Festival
Sterling, Colorado Sterling Celtic Festival
Goshen, Connecticut St. Andrews Society of Connecticut Scottish Festival
Norwalk, Connecticut Round Hill Highland Games
Scotland, Connecticut Scotland Highland Festival
Dunedin, Florida Dunedin Highland Games
Fort Lauderdale, Florida Southeast Florida Scottish Festival and Games
Green Cove Springs, Florida Northeast Florida Scottish Highland Games
Ocala, Florida Ocala Scottish Highland Games and Celtic Festival
Panama City, Florida Panama City Highland Games
Pensacola, Florida Pensacola Highland Games
Tallahassee, Florida Tallahassee Highland Games
Venice, Florida Sarasota Highland Games
Winter Springs, Florida Central Florida Scottish Highland Games
Zephyrhills, Florida Zephyrhills Celtic Festival and Highland Games
Blairsville, Georgia Blairsville Scottish Festival and Highland Games
Chickamauga, Georgia Appalachian Celtic Festival
Anderson, South Carolina Loch Hartwell Highland Games
Ringgold, Georgia Ringold Highland Games
Savannah, Georgia Savannah Scottish Games and Highland Festival
Stone Mountain, Georgia Stone Mountain Highland Games
Honolulu, Hawaii Hawaiian Scottish Festival
Boise, Idaho Treasure Valley Highland Games
Oakbrook, Illinois Ullinois St. Andrew Society Highland Games
Springfield, Illinois Shamrock Games och Springfield Highland Games and Celtic Festival
Columbus, Indiana Columbus, Indiana Scottish Festival
Fort Wayne, Indiana Indiana Highland Games
South Bend, Indiana Celtic Festival and Bryan Verkler Invitational Highland Games
Davenport, Iowa Celtic Festival and Highland Games of the Quad-Cities
McPherson, Kansas McPherson Scottish Festival and Highland Games
Wakeeney, Kansas Th' Gatherin' Fire Festival O'Beltane
Carrollton, Kentucky Kentucky Scottish Weekend
Glasgow, Kentucky Glasgow Highland Games
Murray, Kentucky Western Kentucky Highlands Festival
Jackson, Louisiana Highland Games of Louisiana
Minden, Louisiana Tartan Day Celebration
West Monroe, Louisiana Northeast Louisiana Celtic Festival
Belfast, Maine Maine Celtic Celebration
Brunswick, Maine Maine Highland Games
Elkton, Maryland Fair Hill Scottish Games
Frederick, Maryland Frederick Celtic Festival
Havre De Grace, Maryland Stepping Stone Museum Highland Games
MacKall, Maryland Celtic Festival of Southern Maryland
McHenry, Maryland McHenry Higland Festival
Snow Hill, Maryland Chesapeake Celtic Festival
Florence, Massachusetts Glasgow Lands Scottish Festival
Greenfield, Massachusetts Western Massachusetts Highland Games and Festival
Alma, Michigan Alma Highland Games
Kalamazoo, Michigan Kalamazoo Highland Games
Livonia, Michigan St. Andrews Society of Detroit Highland Games
Saline, Michigan Saline Highland Games
Farmington, Minnesota Minnesota Scottish Fair
Moorhead, Minnesota Celtic Festival
Gulfport, Mississippi Highlands and Islands Games on the Gulf Coast
Jackson, Mississippi Celtic Fest Mississippi
Buffalo, Missouri Southwest Missouri Celtic Heritage Festival
Riverside, Missouri Kansas City Highland Games
St. Charles, Missouri Missouri Tartan Day Festivities
Las Vegas, Nevada Las Vegas Celtic Gathering
Reno, Nevada Reno Celtic Celebration
Lincoln, New Hampshire New Hampshire Highland Games
Albuquerque, New Mexico Rio Grande Valley Celtic Festival and Highland Games
Altamont, New York Capital District Scottish Games
Amherst, New York Amherst Museum Scottish Festival and Highland Games
Old Westbury, New York Long Island Scottish Games
Greensboro, North Carolina Triad Highland Games
Hendersonville, North Carolina Foothills Highland Games and Festival
Huntersville, North Carolina Loch Norman Highland Games
Laurinburg, North Carolina Scotland County Highland Games
Linville, North Carolina Grandfather Mountain Highland Games
Mint Hill, North Carolina Mint Hill Highland Games
Waxhaw, North Carolina Waxhaw Scottish Highland Games
Winston-Salem, North Carolina Winston-Salem Celtic Music Festival and Highland Games
Hartville, Ohio Brigadoon Beltane Festival
Wellington, Ohio Ohio Scottish Festival
Tulsa, Oklahoma Oklahoma Scottish Festival and Highland Games
Yukon, Oklahoma Scottish Heritage Festival and Highland Games
Athena, Oregon Athena Caledonian Games
Baker City, Oregon Eastern Oregon Highland Games
Gresham, Oregon Portland Highland Games
Madras, Oregon High Desert Celtic Festival and Games
Winston, Oregon Douglas County Celtic Highland Games
Bethlehem, Pennsylvania Bethlehem Celtic Classic
Edinboro, Pennsylvania Edinboro Highland Games
Ligonier, Pennsylvania Ligonier Highland Games
Manheim, Pennsylvania Celtic Fling and Highland Games
Richmond, Rhode Island Rhode Island Scottish Highland Festival
Clover, South Carolina Clover Scottish Games
Greenville, South Carolina Greenville Scottish Games
Mt. Pleasant, South Carolina Charleston Scottish Games and Highland Gathering
Rapid City, South Dakota Black Hills Dakota Gathering of the Clans
Gatlinburg, Tennessee Gatlinburg Scotths Festival and Highland Games
Jackson, Tennessee Celtic Fest
Arlington, Texas Texas Scottish Festival and Highland Games
Bedford, Texas Bedford Celtic Heritage Festival
Helotes, Texas San Antonio Highland Games
Houston, Texas Houston Highland Games and Celtic Festival
Salado, Texas Salado Scottish Clan Gathering and Highland Games
Lehi, Utah Utah Highland Games
Payson, Utah Payson Scottish Festival
Delaplane, Virginia Virginia Scottish Games and Festival
Leesburg, Virginia Potomac Celtic Festival
Lanexa, Virginia Williamsburg Scottish Festival
Lexington, Virginia Lexington Scots Irish Festival
Mechanicsville, Virginia Meadow Highland Games and Celtic Festival
Radford, Virginia Radford Highlander Festival
Enumclaw, Washington Pacific Northwest Scottish Highland Games
Bellingham, Washington Bellingham Highland Games
Graham, Washington Tacoma Highland Games
Greenbank, Washington Whidbey Island Highland Games
Kelso, Washington Kelso Hilander Festival and Games
Mount Vernon, Washington Skagit Valley Highland Games and Celtic Festival
Prosser, Washington Prosser Scottish Festival
Puyallup, Washington Scottish American Festival
Spokane, Washington Spokane Highland Games
Bridgeport, West Virginia North Central West Virginia Scottish Festival and Celtic Gathering
Milwaukee, Wisconsin Milwaukee Highland Games and Festival
Waukesha, Wisconsin Wisconsin Highland Games and Celtic Fling
Gillette, Wyoming Wyoming Celtic Festival
Jackson, Wyoming Jackson Hole Scottish Festival

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia.
  1. ^ ”Highland games were the model for modern Olympics”. The Times (Engelska). 25 april 2010. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/scotland/article7107301.ece. Läst 3 maj 2010. 
  2. ^ ”"The Origins of the Braemar Games Hill Race"”. Arkiverad från originalet den 12 oktober 2006. https://web.archive.org/web/20061012010633/http://www.abdn.ac.uk/elphinstone/kist/search/display.php?lwe110.dat. Läst 18 juni 2010. 
  3. ^ Om man läser på de hemsidor som hör till spelen så har de flesta av dem en kortare sammanfattning av historien bakom spelen. De flesta nämner denna klättring, vissa som en historia eller legend och andra som ett faktum och erkänner det då som grunden till spelen. Ett exempel är Pacific Northwest Highland Games[död länk] där det i deras program står "One of the first Highland games was held towards the end of the eleventh century, when King Malcolm Canmore..." (ungefär: "Ett av de första höglandsspelen hölls mot slutet av det elfte århundradet, när Kung Malcolm Canmore"). Thomas Owen Clancy och Barbara E. Crawford, författare/historiker skriver dock: "Little of significance has been written about the eleventh century kingdom otherwise, except on the dispute over the reliability of the early documentary sources..." (ungefär: "Lite av betydelse har skrivits om det elfte århundradets kungarike i övrigt, förutom det tvivelaktiga i de tidiga skrifterna").
  4. ^ History of Aboyne Games
  5. ^ [a b] ”Calendar of Highland Games and Scottish Events in North America”. Clan Campbell Society. Arkiverad från originalet den 12 februari 2010. https://web.archive.org/web/20100212125208/http://www.ccsna.org/games/state_province.html. Läst 21 februari 2010. 


Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Michael Brander, Essential Guide to the Highland Games (1992) ISBN 0-86241-302-8
  • Emily Ann Donaldson, The Scottish Highland Games in America (Pelican Publishing Company, Gretna, LA, 1986). ISBN 0-88289-474-9.
  • Joan F. Flett and Thomas M. Flett, Traditional Dancing in Scotland (London: Routledge & Kegan Paul 1964, 1985), ISBN 0-7102-0731-X
  • John G. Gibson, Traditional Gaelic Bagpiping, 1745-1945 (McGill-Queen's University Press, Montreal, 1998). ISBN 0-7735-1541-0. See esp. chapter 15, "Highland Games and Competition Piping"
  • Ian R. Mitchell, "Rheumatism, Romanticism and Revolution: Victoria, Balmorality and 1848" in History Scotland (Vol. 5, #5, sept/okt 2005)
  • John Prebble, The King's Jaunt (Edinburgh: Birlinn Ltd, 1988, 2000), ISBN 1-84158-068-6
  • Hugh Trevor-Roper, "The Invention of Tradition: The Highland Tradition of Scotland." in The Invention of Tradition red. Eric Hobsbawm and Terence Ranger. Cambridge: Cambridge University Press, 1983, ISBN 0-521-24645-8.
  • David Webster, Scottish Highland Games (Edinburgh, Skottland 1973)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]