Hijras

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hijras i Panscheel Park i New Delhi, 1994.

Hijras är anhängare till en religiös-kulturell strömning i Indien, som består av (biologiska) män som betraktar sig som vare sig män eller kvinnor, och som dyrkar gudinnan Bahuchara Mata. I ”ideala” fall har de genomgått en operation där både penis och testiklar har avlägsnats.

Förutsättningen för att ansluta sig till Hijras är impotens: de nya rekryterna utsätts ofta för tester för att de ska bevisa att de är impotenta. Det avgörande steget för att bli en hijra är att genomgå den operation där könsorganet avlägsnas. Dessa operationer är illegala i Indien, och genomförs ofta av medicinskt outbildade hijras. De genomförs i ett rituellt sammanhang, innefattande åkallande av Bahuchara Mata.

Hijras tar ofta i teorin avstånd från manlig sexualitet och hyllar asketism; i praktiken tvingas en relativt stor del av dem att leva på prostitution. Trots gudinnans centrala roll är en signifikant minoritet av Hijras nominellt muslimer.

De anställs ofta för att utföra ritualer för att välsigna nyfödda söner och nygifta par. Trots, eller på grund av, deras "kastrerade" tillstånd anses de ofta ha kraften att befrämja fruktsamhet.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Serena Nanda, Neither man nor woman; the Hijras of India, 2nd ed. Belmont 1999
  • Gayatri Reddy, With respect to sex: negotiating Hijra identity in southern India, Chicago/London 2005
  • Isabell Zipfel: Hijras, the third sex. eBook with 34 Photos, Amazon, ASIN B009ETN58C