Hillsong Church

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hillsong Church
Huvudingången till Hillsong Church
Grundad Augusti 1983
Typ Kristet samfund
Officiella språk Engelska

Hillsong Church är en australiensisk kristen evangelisk kyrka. Kyrkan menar, förenklat, att det kristna budskapet ska föras ut med sång och musik. Detta görs genom att musiken har en framträdande roll i gudstjänster och möten. Hillsong ger även ut DVD och CD med kristen musik. Kyrkan attraherar många unga från hela världen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ledarna Brian och Bobbie Houston är även församlingens grundare. Kyrkan har byggt ett nytt konferenscenter i Sydney i Australien som rymmer 3 500 personer. Australiens premiärminister, John Howard, invigde det den 19 oktober 2002.

Brian och Bobbie Houston flyttade från Nya Zeeland 1978 och blev medlemmar i Sydney Christian Life Centre i Darlinghurst där Frank Houston, Brians far, var pastor. De startade det som skulle bli Hillsong Church men som då hette Hills Christian Life Centre. I augusti 1983 var de 45 medlemmar, fyra år senare hade organisationen vuxit till 900 medlemmar.

Hillsong öppnade ett center för att träna och lära kristna musiker och hjälpa dessa att få ut sin musik.

Tidigt på 1990-talet började kyrkan att ge ut CD-skivor. Samtidigt byttes namnet så att församlingen övertog sitt musikcenters namn Hillsong som var mer känt. Vid den tiden hade kyrkan över 2 000 medlemmar.

2005 hade kyrkan över 18 000 medlemmar över hela världen. Kyrkan är den snabbast växande i Australien.

På Hillsongs konferens "Sydney Superdome i 4-8 juli 2005" deltog 28 000 människor.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Rörelsen grundades i Australien och har sitt huvudkontor i Sydney. Församlingar finns i:

Ledare:

Hillsong ungdomsverksamhet (Hillsong United):

Hillsong barnverksamhet:

Andra framstående personer i kyrkan:

Politiska influenser[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan ställer sig neutral till politik och tar inte ställning men ledande politiker från både librala partiet i Australien och från socialdemokratiska partiet har varit på möten, invigit kyrkor och hållit tal. Bland dessa finns till exempel premiärminister liberalen John Howard.

En av grundarna (Brian Houston) sade:

För det första är vi inte en politisk rörelse... Guds representanter i Australien har ingen politisk vision och vi har ingen politiska agenda. Jag tror att människor måste förstå skillnaden mellan kyrkans inblandning i politiken och de enskilda kristnas inblandning i politiken. Det är stor skillnad.

Hillsong Television[redigera | redigera wikitext]

Hillsong har internet-TV där man kan se gudstjänster och predikningar.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Organisationens musikbolag heter Hillsong Music och har gett ut över 40 CD och DVD sedan 1992. Skivorna är dock inte så kända bland icke kristna. I Sverige säljs de bara av affärer och internetsidor som specialiserar sig på kristen musik. (Se fullständig lista av CD och DVD.

Hillsong United[redigera | redigera wikitext]

Hillsong Uniteds medlemmar är mellan 12 och 35 år gamla. Det är en ungdomsverksamhet och verksamhet för unga vuxna. Verksamheten är utformad på samma sätt som den vuxna med sång och musik och kyrkorna ger även ut musik och DVD som riktar sig till unga människor.

Hillsong United är samlingsnamn på flera ungdomsgrupper inom kyrkan: Fuel (12-14 år), Wildlife (15-18 år), Powerhouse (18-25 år) och Frontline (25-35år). Förutom gudstjänster och fritidsgård och aktiviteter efter skolan för de yngre finns sommarläger. För de äldre anordnas caféer och strandfester.

Bandet Hillsong United[redigera | redigera wikitext]

De äldre ungdomarna turnerar med bandet Hillsong United som leds av Joel Houston. Bandet besöker London och Paris sommaren 2006.

De besökte även Sverige för första gången den 19 september 2007. Då spelade de i Västeråshallen.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Hillsong United använder samma skivbolag som huvudkyrkan.

United (CD och DVD)

Barnverksamhet[redigera | redigera wikitext]

Barnverksamheten har grupper med barn från 1-12 år. Den bedriver allt från dagisverksamhet till fritids för äldre barn. Verksamheten är utformad på samma sätt som den vuxna med sång och musik och kyrkorna ger även ut musik och DVD som riktar sig till barn.

De har två maskotar som är med i barnverksamheten. Dessa kallas Max och Melody och är en pojke och en flicka.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Hillsong Kids använder samma skivbolag som huvudkyrkan.

Hillsong Kids (CD och DVD)

Påskgudstjänst på Hillsong London (Dominion Theatre) 2013.

Hillsong London[redigera | redigera wikitext]

Hillsong London var den första församlingen utan för Sydney, Australien och där finns flera församlingar.

Gudstjänster[redigera | redigera wikitext]

I början möttes Hillsong London på caféer och hemma hos varandra. Församlingen grundades av Australier som flyttat till London. När Hillsong London började att få fler anhängare var de 2004 tvungna att flytta till Mermaid Conference and Events Centre som har 600 platser. I januari 2005 höll kyrkan tre gudstjtänster varje söndag på Dominion Theatre, som har över 2000 sittplatser. I augusti 2005 bildade Hillsong London en dotterförsamling i Leatherhead, söder om London.

Hillsong London fördubblat sitt medlemsantal varje år i fram till 2005.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Hillsong London använder samma skivbolag som huvudkyrkan.

Hillsong London (CD)

Hillsong Paris[redigera | redigera wikitext]

Hillsong Kiev[redigera | redigera wikitext]

Hillsong Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Passion Church i Stockholm har sedan starten 2006 haft mycket kontakt med Hillsong i Sydney. Nu tar man steget fullt ut och blir Hillsong Stockholm. Nyheten presenterades i en video där grundaren Brian Houston talar om visionen för Hillsong under 2009, en video som visades i samtliga Hillsongförsamlingar.

Se även[redigera | redigera wikitext]