Hive

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hive
Konstruktör John Yianni
Illustratör John Yianni
Utgivningsår 2001
Utgivare
 • Gen Four Two
 • Crómola
 • G3 Poland
 • Gigamic
 • Huch & Friends
 • Smart Zone Games
 • Vendetta
 • Wargames Club Publishing
Antal spelare 2
Speltid 20 minuter
Åldersrek. 9 år och uppåt
Genre strategispel
Tema insekter
Spelmekanik placera brickor
Spelserie
Expansioner
 • Hive: The Ladybug (2010)
 • Hive: The Mosquito

Hive ("bikupa") är ett strategispel med fullständig information för 2 spelare med tema kring insekter. Spelet är konstruerat av John Yianni och publicerades 2001 av Gen Four Two. Spelarnas mål är att helt omringa motståndarens bidrottning samtidigt som man ska undvika att ens egen drottning blir omringad.

I spelet ska man både placera ut sina brickor och sedan även förflytta dem enligt olika regler, likt brädspelet schack. Man behöver inte placera ut alla sina brickor och en bricka i spel kan aldrig bli utslagen eller lämna spelet på annat sätt.

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

stenarna i tredje upplagan av Hive

Hive spelas med 22 hexagonala stenar i bakelit med enfärgade motiv av olika insekter, 11 per spelare:

 • 1 Bidrottning (gul)
 • 2 Spindlar (bruna)
 • 2 Skalbaggar (lila)
 • 3 Gräshoppor (gröna)
 • 3 Soldatmyror (blåa)

Tillsammans med spelet medföljer en påse att förvara stenarna i. Hive har inget bräde utan spelas på ett plant underlag.

Spelprincip[redigera | redigera wikitext]

Spelet börjar helt tomt utan några insekter i spel och med att båda spelarna har alla sina stenar ospelade vid sig. Varje tur kan en spelare antingen placera ut en ny insekt eller, om deras bidrottning har placerats ut, förflytta en insekt som redan är ute i spel enligt dess förflyttningsregler. En ny insekt som placeras ut måste angränsa till en av de egna insekterna och får inte angränsa till någon av motståndarens insekter. Det enda undantaget till denna regel är de två första stenarna i spel; den andra spelarens första sten som måste angränsa till första spelarens bricka för att vara förenligt med regeln om en sammanhängande bikupa. När brickan väl är placerad så kan den förflyttas till en ny position oavsett om den angränsar till motståndarens brickor.[1]

Bidrottningen måste placeras ut under någon av de fyra första turerna för varje spelare. Innan bidrottningen har placerats får heller inga förflyttningar av insekter göras och det är därför en vanlig strategi spela bidrottningen innan man tvingas göra det på den fjärde turen. När så bidrottningen är placerad kan man som man vill placera ut nya insekter eller förflytta dem som är ute i spel. Med den växande bikupan (som spelområdet kallas) är det vanligt att insekter omfångas och det kan därför vara en bra taktik att vänta med att placera starkare insekter tills man har ett läge där de inte omedelbart blir instängda.

Förflyttning[redigera | redigera wikitext]

Exempel på hur en myra (den blå pricken) kan förflyttas om de ljusa rutorna är ockuperade av andra insekter.

Varje insektstyp kan förflytta sig på olika sätt och tyglas i grunden av hexagonformen på stenarna. En sten måste ligga så att en hel sida angränsar till åtminstone en hel sida av en annan sten. Spelet har inget bräde men man kan tänka säga att det spelas på en oändlig hexagonal tessellation.

En huvudregel i Hive är den om en sammanhängande bikupa. Vid alla tidpunkter måste alla stenar i spel bilda en sammanhängande grupp och en sten får alltså aldrig förflyttas så att den, under sin förflyttning eller efteråt, orsakar att stenarna separeras i två grupper. Även om bikupan är obruten efter draget så är det alltså även ogiltigt om sammanhängningen bara bryts under själva förflyttningen. Denna regel kan nyttjas till att låsa motspelarens insekter genom att förflytta en av sina egna insekter till utsidan av motståndarens.

Förutom två undantag förflyttas insekterna kring utkanten av de andra insekterna och en insekt kan inte flyttas in i en hexagonal ruta om den inte fysiskt får plats att flyttas in dit (hålen måste vara två rutor stora). De två undantagen nämns nedan:

 • Bidrottningen är den med sämst förflyttningsförmåga; hon kan bara förflytta sig ett steg i taget.
 • Skalbaggen kan likt drottningen bara förflytta sig ett steg i taget, men kan även klättra upp ovanpå angränsande insekter och förflytta sig ovanpå alla insekter, ett steg i taget. Insekten under skalbaggen kan inte förflytta sig. Med hänseende till utplacering av nya insekter så räknas rutan som att den har den övre skalbaggens färg, och inte den underliggande insektens. Skalbaggar kan klättra upp på andra skalbaggar även om de redan är ovanpå en annan insekt. En skalbagge ovan på en annan insekt kan klättra ner till alla kringliggande rutor.
 • Spindeln kan gå exakt tre steg längs utkanten av de andra brickorna, varken kortare eller längre. Den har en ganska begränsad förflyttningsförmåga.
 • Gräshoppan förflyttar sig, likt namnet antyder, genom att hoppa över andra pjäser. Den kan hoppa över en eller flera andra insekter, i alla sex riktningar där den har en sida (inte hörn), och landar på den första lediga rutan på andra sidan. på detta sätt kan den snabbt förflytta sig till andra sidan spelplanen. Det är den enda pjäsen förutom skalbaggen som alltså kan ta sig in i hål.
 • Soldatmyran kan likt bidrottningen och spindeln bara förflytta sig längs utkanten av de andra insekterna, men kan förflytta sig hur många eller få steg som helst. Detta gör det till en mycket kraftfull pjäs.

Slutspelet[redigera | redigera wikitext]

Ett färdigspelat parti av Hive. Den svarta bidrottningen (dold under de två stackade skalbaggarna) är omringad på alla sex sidor.

Spelet tar slut när någons spelares bidrottning blir omringad på alla sex sidor av insekter tillhörande någon av spelarna. Den spelare som har fått sin drottning omringad förlorar. Spelet slutar oavgjort om båda bidrottningarna blir helt omringade i samma drag, eller där båda spelarnas hela tiden bästa drag leder till en oändlig loop (denna situation benämns patt).

Utgivningar och Expansioner[redigera | redigera wikitext]

I expansionen Mosquito från 2007 får varje spelare en fluga som de kan lägga till i sin uppsättning insekter innan spelet börjar. Flugan fungerar som en sort joker, som antar de egenskaper som insekterna den angränsar till har. Dess egenskaper kan alltså variera genom spelet. Om en fluga exempelvis angränsar till en gräshoppa och en soldatmyra, så kan den antingen hoppa över andra insekter som gräshoppan eller förflytta sig längs utkanten som myran. Undantaget är om en fluga i egenskap som en skalbagge klättrar upp ovanpå de andra pjäserna; den behåller då egenskapen som skalbagge tills det att den klättrar ner igen.

Hive har även programmerats till Apples IOS (för Iphone och Ipad) och den kommande expansionen Ladybug är tänkt att lanseras till denna version under 2010 för att sedan även ges ut till bordsspelet. Enligt Yianni kommer en sådan lansering troligen under spelmässan Spiel i Essen 2010.[2]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Spelet har valts in av Mensa till Mensa Select.

Tävlingsspelande[redigera | redigera wikitext]

Det har hållits fyra officiella internationella tävlingar över internet: 2007 [3], 2008[4], 2009[5] och 2010[6].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Regler till Hive” (på engelska). http://www.hivemania.com/rules/. Läst 30 juni 2010. 
 2. ^ http://www.boardgamenews.com/index.php/boardgamenews/comments/more_details_on_john_yiannis_ladybug/
 3. ^ http://boardspace.net/cgi-bin/tournament-signup.cgi?past=1&tournamentid=8
 4. ^ http://boardspace.net/cgi-bin/tournament-signup.cgi?past=1&tournamentid=13
 5. ^ http://boardspace.net/cgi-bin/tournament-signup.cgi?past=1&tournamentid=16
 6. ^ http://boardspace.net/cgi-bin/tournament-signup.cgi?tournamentid=19
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, hive, 30 juni 2010.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]