Nederländska Ostindiska Kompaniet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
VOC:s logotyp

Nederländska Ostindiska Kompaniet (nederländska: Vereenigde Oostindische Compagnie, VOC) existerade 1602-1798, och grundades genom en resolution i de nederländska Generalstaterna för att öka den nederländska handeln på Asien.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Bolaget fick nederländskt monopol på all handel öster om Godahoppsudden och väster om Magellans sund. På 1600-talet var Nederländerna världens starkaste sjömakt, så handeln kom att bli betydande.

Bolagets högkvarter placerades i staden Batavia (grundat 1619, dagens Jakarta) på ön Java. Dess indiska högkvarter grundades i Cochin, en stad i nuvarande indiska delstaten Kerala. Man etablerade en koloni i Kapprovinsen i Sydafrika 1652. När bolaget upplöstes 1798 hade det försjunkit i allvarlig korruption och med ytterst dåliga affärer. De besittningar som då var i Kompaniets händer omvandlades till ett nederländskt kolonialimperium.

Indien[redigera | redigera wikitext]

I handeln på Indien fick portugiserna från 1600-talets början farliga konkurrenter, dels i Nederländarna, som 1602 stiftade ett ostindiskt kompani, dels i det år 1600 stiftade engelska ostindiska kompaniet, vilka bägge till en början lade huvudvikten på handelsförbindelser med "Kryddöarna" i vad som då kallades Bortre Indien. Nederländarna fråntog emellertid portugiserna även deras faktorier på Ceylon (1658) och på Malabarkusten (1664) samt anlade 1656 ett viktigt faktori i Chinsura vid Gangesmynningen.

Deras syften var uteslutande kommersiella; de ägde snart inga besittningar på Indiens fastland (Chinsura blev 1824 definitivt engelsk besittning). Då engelsmännen genom massakern i Amboina (1623) av nederländarna fördrevs från Moluckerna, förlade de sin handel i dessa trakter helt till det egentliga Indien, där de sedan 1612 innehade ett faktori i Surat.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]