Homestuck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Homestuck
Seriens och spelets logotyp
Seriens och spelets logotyp
Originaltitel Homestuck
Utgiven 2009-
Antal sidor 7149 (8 december 2014)
Redaktion
Tecknare Andrew Hussie
Skapare Andrew Hussie
Originalpublicering
Publicerad i MS Paint Adventures
Publikationsdatum 13 april 2009-
Språk Engelska
Innehåll och relaterat
Huvudpersoner Främst John Egbert, Rose Lalonde, Dave Strider och Jade Harley
Teman Vänskap, kärlek, äventyr

Homestuck är en internetserie av den amerikanske serietecknaren Andrew Hussie som började den 13 april 2009. Serien handlar om en grupp barn som börjar spela ett spel tillsammans och hamnar i en rad olika situationer. Serien behandlar teman som att växa upp, kärlek och vänskap och är mycket omtyckt bland sina läsare. Senare har serien även fått en dag tillägnad sig av fans och Andrew Hussie, datumet är 13 april, alltså samma dag som internetserien startade.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den 13 april 2009 är John Egberts trettonde födelsedag. John har en ganska tråkig födelsedag fram tills det att han får spelet Sburb BETA eller bara Sburb. Sburb är ett spel som starkt inspirerats av The Sims, Spore och EarthBound som kan påverka verkligheten. John börjar spela med sin vän Rose Lalonde som efter att bland annat slängt ut Johns badkar på gräsmattan lyckas få igång en kedja händelser som leder till att en meteor slår ner vid hans hus. I sista sekunden teleporteras Johns hus in i en annan dimension där han får reda på att spelet Sburb går ut på att ta sig upp till Skaia, där ett evigt krig rasar mellan gott och ont. Om han och sina vänner tar sig upp till Skaia och besegrar den svarta kungen och drottningen där så kommer de att få en belöning. Det visar sig sedan att belöningen är att de får skapa och härska över ett universum.

John och Rose inleder ett samarbete med sina vänner Dave Strider och Jade Harley för att kunna klara av spelet tillsammans. De får kontakt med en art utomjordingar som kallas troll, som tidigare spelade en omgång Sburb och i den vevan skapade barnens universum. Trollen både hjälper och förstör för barnen, som de kan kontakta genom en chattklient och välja att chatta med när som helst i deras tidslinje. Efter att en serie händelser leder till att den ondskefulle och allt för starke Jack Noir, en ärkeagent från planeten Prospit blir oslagbar så bestämmer de sig för att genomföra något som kallas för "The Scratch" som går ut på att bokstavligen repa ytan av en CD för att starta om deras spelomgång.

I samband med att detta görs flyr barnen och trollen ut från sitt nuvarande universum till det nya för att undvika att utplånas. En ny Sburb-omgång börjar i det nya universumet med barnen Jane Crocker, Jake English, Roxy Lalonde och Dirk Strider som är alternativa versioner av de tidigare barnens släktingar. Istället för att spela Sburb BETA spelar de nya barnen Sburb ALPHA (Vilket är i princip samma spel i olika upplagor). Då man lär känna de nya barnen har de redan kontakt med utomjordingar som kallas Cheruber.

Doc Scratch, som var mannen BETA barnen de kontaktade i samband med "The Scratch" dör och lämnar plats åt Lord English. Lord English är en odödlig varelse som kan dyka upp vart som helst och har kraften att förstöra hela verkligheten. Dock är det bara en teknikalitet att han dyker upp på en plats eftersom han alltid redan är där. Medan de nya barnen spelar sin omgång Sburb fokuserar de andra på att försöka hitta ett sätt att vinna över Lord English.

Figurer[redigera | redigera wikitext]

Barn[redigera | redigera wikitext]

Pre-Scratch[redigera | redigera wikitext]

John Egbert[redigera | redigera wikitext]

John Egbert är en trettonårig pojke som bor tillsammans med sin pappa (som egentligen är hans halvbror) i västra USA. I spelet har John planeten Land of Wind and Shade och titeln Heir of Breath. Han använder hammare som vapen och kan även använda vindkrafter längre fram i spelet. Genom så kallad ektobiologi är han syster med Jade Harley och son till sitt universums Jane Crocker (Nanna) och Jake English (Grandpa). John är den första av de fyra Pre-Scratch Barnen att introduceras.

Rose Lalonde[redigera | redigera wikitext]

Rose Lalonde är även hon tretton år gammal och bor tillsammans med sin mamma i ett stort hus. Hennes planet är Land of Light and Rain och hennes titel Seer of Light. Hennes vapen är stickpinnar som hon senare kan använda för att använda kraftig magi med. Hon är ektobiologisk syster med Dave Strider och dotter till sitt universums versioner av Roxy Lalonde (Mom) och Dirk Strider (Bro).

Dave Strider[redigera | redigera wikitext]

Dave Strider bor i en lägenhet tillsammans med sin bror som egentligen är hans ektobiologiska pappa. Han gillar att rappa och gör även serien Sweet Bro and Hella Jeff. Daves planet är Land of Heat and Clockwork och hans titel är Knight of Time. Hans främsta vapen är svärd och han kan använda tidsresor. Detta leder till att olika versioner av honom skapas och att han ofta lyckas hindra sig själv från att göra något dumt.

Jade Harley[redigera | redigera wikitext]

Jade Harley bor ute på en ö i Stilla havet med sin hund Becquerel och sin morfar/pappa Jake English uppstoppade lik. I spelet har hon planeten Land of Frost and Frogs och titeln Witch of Space. Hon använder gevär som vapen och kan teleportera sig själv vart hon vill och kan till och med krympa ner planeter så att de får plats i hennes hand. Hon använder dessa krafter för att kunna få ut sig själv och sin ektobiologiske bror John Egbert från sitt universum innan "The Scratch" inträffar.

Post-Scratch[redigera | redigera wikitext]

Jane Crocker[redigera | redigera wikitext]

Jane Crocker är efter-Scratchuniversumets version av Johns farmor/ektobiologiska mamma Nanna. Här är hon istället ung och är en av Sburb-spelarna och John och Jade är hennes ektobiologiska föräldrar. Hon är arvtagerska till Crockercorp, världens största företag. På grund av detta så utsätts hon för mordförsök, bland annat med en bomb i brevlådan. På grund av sina krafter som Maid of Life så kan hon återuppliva sig när sådant inträffar. Hon använder "sporks" (skedar blandat med gafflar) som vapen. Hennes planet är Land of Crypts and Helium.

Roxy Lalonde[redigera | redigera wikitext]

Roxy Lalonde är en alternativ version av Roses mamma och Rose och Daves ektobiologiska barn. Hon bor 400 år framåt i tiden tillsammans med Dirk Strider, men hon kan ändå kommunicera med Jane och Jake via Trollian och spela Sburb med dem, trots att de bor på 2000-talet. Precis som sin motsvarighet i originaluniversumet tycker hon om alkohol och är ofta berusad. Hon är i princip identisk med Rose till utseendet. Skillnaden är att Roxy har annan frisyr och strumpbyxor, något som Rose inte har. Hennes titel är Rogue of Void och hennes plane

t är Land of Pyramids and Neon. Som vapen använder hon gevär.

Dirk Strider[redigera | redigera wikitext]

Dirk Strider är efter-Scratchuniversumets version av Daves storebror och Roxy Lalondes ektobiologiska bror. Han bor tillsammans med Roxy 400 år fram i tiden och gillar robotar. Han bor i en lägenhet tillsammans med sina två robotar Squarewave och Sawtooth. Han är även en brony. Hans vapen är svärd och hans titel och planet är Prince of Heart och Land of Tombs and Krypton. Dirk har även byggt en automatisk svararrobot som de andra stör sig på.

Jake English[redigera | redigera wikitext]

Jake English är Janes ektobiologiska bror och bor på en liten ö i Stilla havet, precis som sin ektobiologiska farmor Jade. Han gillar äventyr och filmer. Han pratar en väldigt avancerad engelska och låter nästan som någon överdriven brittisk stereotyp. Hans vapen är två stycken pistoler, hans titel är Page of Hope och hans planet Land of Mounds and Xenon. Jake är inspirerad av Lara Croft och visar sig sedan vara bisexuell och lite förälskad i Dirk.

Troll[redigera | redigera wikitext]

Pre-Scratch[redigera | redigera wikitext]

Aradia Megido[redigera | redigera wikitext]

Aradia, även känd under användarnamnet apocalypseArisen är ett av de tolv trollen. Hon är fascinerad av döden och kan ibland höra dödas andar, något som förstärktes när hon själv dog i en olycka. Trots att hon är död klarar hon av att spela Sgrub (Trollens motsvarighet till Sburb) utmärkt och var även den som hittade koden som gjorde att Sollux Captor kunde skapa spelet. Hon är inspirerad av Indiana Jones och precis som han använder hon en piska som vapen. Hennes titel är Maid of Time och hon representerar Väduren i zodiaken.

Tavros Nitram[redigera | redigera wikitext]

Tavros har titeln Page of Breath och användarnamnet adiosToreador. Han tycker om att spela rollspel, något som leder till en tragisk olycka när Vriska under en rollspelssession använder sina mentala förmågor för att få honom att hoppa av en klippa. Detta leder till att hans underkropp blir helt oanvändbar och att han behöver en rullstol. Senare kapar Kanaya av hans ben med en motorsåg och låter Equius bygga ett par robotben till honom. Det är oklart vad Tavros och Vriska egentligen har för relation, då de ibland har kärleksfulla ögonblick tillsammans samtidigt som Vriska är ansvarig för både hans olycka och hans död. I zodiaken representerar han Oxen

Sollux Captor[redigera | redigera wikitext]

Sollux representerar Tvillingarna och skapade även Sgrub i trollens session. Motivet med Tvillingarna återkommer ofta hos honom då han har två par horn, två "drömjag" och även använder twinArmageddons som användarnamn. Han har starka psioniska krafter, något som ofta kommer till användning, bland annat genom att han med dessa kunde skicka iväg meteoren med Dave, Rose och de kvarvarande trollen mot alpha-universumet. Tyvärr utnyttjar Vriska detta för att få honom att döda Aradia. Hans döda kropp användes senare tillsammans med Eridans av Gamzee för att skapa Erisolsprite. Sollux titel är Mage of Doom.

Karkat Vantas[redigera | redigera wikitext]

Karkat är "ledaren" för trollen och deras Sgrub-session. Han använder sig av användarnamnet carcinoGeneticist när han chattar med andra. Trots att han ofta är extremt otrevlig, högljudd och svär mycket så är han riktigt snäll innerst inne. Han är det första trollet som både läsarna och karaktärerna får kontakt med. I början framstår han som väldigt osympatisk, men han visar sig senare ha haft goda avsikter och hjälper gärna till där det behövs. Karkat använder sig av ett väldigt fantasifullt sätt att svära. Till skillnad från de övriga trollen så är Karkats textfärg inte samma som hans blodsfärg. Hans blod är ljusrött, vilket ses som onormalt på deras planet Alternia och han är livrädd för att någon ska få reda på det och skriver därför med grå text. När de andra får reda på hans blodsfärg är det ingen som bryr sig. Hans onormala blodfärg kan ha en koppling till hans titel som Knight of Blood. I zodiaken representerar han Kräftan.

Nepeta Leijon[redigera | redigera wikitext]

Nepeta, även känd som arsenicCatnip, representerar Lejonet. Till skillnad från de övriga trollen så bor hon i en grotta istället för ett hus. Hon älskar katter och använder gärna kattskämt i sina konversationer. Hon rollspelar med andra karaktärer (Däremot tycker alla inte att det är lika roligt som hon gör) och ritar upp möjliga förhållanden bland sina vänner på en av väggarna i grottan. Nepeta är hemligt förälskad i Karkat (eller "Karkitty" som hon kallar honom.) Hennes intresse för romans hänger troligtvis ihop med hennes titel Rogue of Heart. Hon är även en skicklig jägare och är till och med stark nog för att tackla hennes bästa vän Equius. Hon blir senare mördad av Gamzee i ett försök att hämnas Equius död.

Kanaya Maryam[redigera | redigera wikitext]

Kanaya representerar Jungfrun i zodiaken och kallar sig själv för grimAuxilliatrix. Hon har ett starkt modeintresse och blir ofta iblandad i sina vänners relationer för att försöka hindra de från att gå sönder. Som ett av de få troll med jadefärgat blod är det hennes uppgift att hålla trollrasen vid liv genom att mata Mother Grub, den varelse som föder nya troll. Efter att deras session misslyckas dör denna och Kanaya försöker rädda trollrasen med hjälp av ett ägg som kommer föda en ny. Däremot förstörs detta av Eridan som även mördar Kanaya i samma veva. Trots att hon till största delen är ett snällt troll så är det bäst att hålla sig på god fot med henne då hon efter att ha blivit mördad av Eridan återuppstår som en vampyr (eller rainbow drinker som trollen kallar det), slår ner Vriska och Gamzee och hugger Eridan i två med en motorsåg. Det visar sig senare i serien att Kanaya och Rose har romantiska känslor för varandra och har inlett ett förhållande. Kanayas titel är Sylph of Space.

Terezi Pyrope[redigera | redigera wikitext]

Terezi, även känd under användarnamnet gallowsCalibrator. Hennes titel är Seer of Mind och hon representerar Vågen i zodiaken.

Vriska Serket[redigera | redigera wikitext]

Vriska, även känd som arachnidsGrip, representerar Skorpionen. Hennes titel är Thief of Light.

Equius Zahhak[redigera | redigera wikitext]

Equius har titeln Heir of Void och användarnamnet centaursTesticle. I zodiaken representerar han Skytten

Gamzee Makara[redigera | redigera wikitext]

Gamzee representerar Stenbocken och använder sig av användarnamnet terminallyCapricious som användarnamn. Gamzees titel är Bard of Rage.

Eridan Ampora[redigera | redigera wikitext]

Eridan även känd som caligulasAquarium. Hans titel är Prince of Hope och han representerar Vattumannen i zodiaken.

Feferi Peixes[redigera | redigera wikitext]

Feferi representerar Fiskarna i zodiaken och kallar sig själv för cuttlefishCuller. Feferis titel är Witch of Life.

Cheruber[redigera | redigera wikitext]

Calliope[redigera | redigera wikitext]

Calliope är en av de två Cheruber ALPHA barnen har kontakt med (och senare även med några av BETA barnen). Hon ser ALPHA och BETA barnen som sina hjältar och har skrivit massor med berättelser om dem, många av dem innehåller även hennes egen karaktär Callie som representerar henne själv som Troll. Hon klär ut sig till Callie varje gång hon träffar något av barnen ef

tersom hon tycker hennes naturliga utseende är fult. Hon tycker mycket om att rita och gör det ofta i samband med sina olika berättelser. Calliope delar kropp med sin elaka tvillingbror Calliborn som är raka motsatsen av henne och han brukar lämna fula saker åt henne när hon sover. Calliope ville försöka spela Sburb tillsammans med hennes bror men han vägrade och mördade henne innan de startade sin gemensamma session, på något sätt lyckades hennes själ följa med in i hennes brors spel och lever nu vidare i en så kallad Dreambubble (dit man kommer när man dör i spelet) där hon ständigt gömmer sig för sin bror som försöker leta upp henne och döda hennes själ så hon försvinner för alltid. Hennes närmsta vän är Roxy Lalonde som har kommit och hälsat på henne i hennes Dreambubble mer än en gång. Senare kommer även Jade Harley dit när hon dör, men det är osäkert hur länge hon stannar där. Calliope har en juju som är en sorts relik för henne, alla cheruber har en juju, de lyssnar på dem och tröstar dem. hennes juju är en stor grön slickepinne.

Calliborn[redigera | redigera wikitext]

Calliborn är den andre av de två Cheruberna ALPHA barnen har kontakt med. Till skillnad från sin syster ser han ner på ALPHA och BETA barnen och ser sig själv som deras gud, han tycker Calliopes skrivande är fånigt och att hennes teckningar är värdelösa, däremot tycker han själv om att rita (vilket är deras enda likhet) men är väldigt dålig på det, i början såg det mest ut som en massa streck i olika färger men sedan utvecklades han och man började kunna se vad det var han ville säga med bilden. Det enda av ALPHA barnen han tycker är OK är Dirk, mest på grund av att han ritar vad Calliborn säger, vilket han utnyttjar på de mest märkliga sätt... Som redan nämnt delar Calliborn kropp med Calliope, men Calliborn visade sig vara den mest dominanta och bet av det benet som tillhörde Calliope när hon sov. Han startade sin session genom att få fram ett svart hål som sög in allt från hans hemplanet med sig till hans nya session. Eftersom han spelade ensam hamlade han i en död session, ingenting finns där och inget fungerar som det ska. Vad han däremot fick var en enorm konstig dator och ett torn med en massa olika skärmar, efter en rad händelser fick han skärmarna att lysa vilket ledde till att han fick en ny chans att komma in i en ny session som inte var död. Calliborn blir senare till den mäktige Lord English och letar konstant efter sin syster för att kunna döda hennes själ och tar hjälp av en uråldrig troll drottning som kallas The Imperious Condescension. Calliborn har ett behov av att förstöra saker precis som Jack Noir och tycker därför om honom. Hans juju är en stor röd slickepinne som kan kombineras med hans systers juju och bli extremt stark, något som the ALPHA kids fick smaka på.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]