Hominider/homininer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Homininer/hominider
Modern människa (Homo sapiens), tecknad av Leonardo da Vinci
Modern människa (Homo sapiens),
tecknad av Leonardo da Vinci
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Primater
Primates
Överfamilj Människoartade
Hominidea
Familj Hominider
Hominidae
Underfamilj Homininer
Homininae
Vetenskapligt namn
§ Hominidae
Auktor Gray, 1825
Släkten
Hitta fler artiklar om djur med

Begreppet hominider (Hominidae) är en familj primater som skiljer sig från begreppet människoapor genom att det innehåller underfamiljer till varje släkte. Homininer (Homininae) är den underfamilj hominider som släktet människor men inte de andra aporna ingår i. Homininer är ett nytt begrepp och tidigare ansågs enbart människor ingå i familjen hominider och inte vara mer släkt med de övriga människoaporna än den gemensamma överfamiljen människoartade apor, men i modern taxonomi undviks denna teori.

Människans taxonomifamiljenivå är en något komplicerad och omstridd fråga. Det är helt klarlagt att våra närmaste släktingar är de afrikanska människoaporna, schimpanser och gorillor, och nästan helt säkert att schimpanserna är närmare släkt med oss än gorillorna. Traditionellt har människans släktgren fått utgöra en egen familj, Hominidae, medan schimpanser och gorillor, tillsammans med orangutanger, klassificerats som familjen Pongidae. I denna klassificering kallas vi för hominider.[1]

Dock blir det allt vanligare bland forskare att utsträcka familjen Hominidae till att även omfatta de apor som tidigare ingick i Pongidae, och låta människans släktgren bli underfamiljen Homininae inom Hominidae. Vi blir då homininer, som förutom oss själva även omfattar de utdöda förmänniskorna. För de andra aporna laborerar man med den nyinrättade underfamiljen Ponginae för orangutangen, och ibland även med Paninae och Gorillinae.[2]

Vissa forskare hävdar dock att varken hominider eller homininer finns, utan alla släkten tillhör familjen människoapor utan att delas upp i underfamiljer.

Okontroversiellt är dock att både vi människor och de andra människoaporna tillhör överfamiljen Människoartade apor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Johansson, Sverker (2005). Origins of language: constraints on hypotheses. John Benjamins Publishing Company. ISBN John Benjamins Publishing Company  (engelska)
  2. ^ Berger, Lee R (4 december 2001). ”Viewpoint: Is it time to revise the system of scientific naming?”. National Geographic News. http://news.nationalgeographic.com/news/2001/12/1204_hominin_id.html.  (engelska)