Horatio Hornblower

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Horatio Hornblower är en fiktiv figur som är huvudperson i en boksvit om sjöstriderna under Napoleonkrigen skriven av engelsmannen C.S. Forester. Elva böcker publicerades mellan 1937 och 1967. Böckerna beskriver hur Hornblower successivt stiger i graderna från kadett till amiral. Hornblower har även porträtterats i en film och en tv-serie.

Han är förste viscount Hornblower och riddare av Bathorden och född 4 juli 1776 och död 12 januari 1857. Hans karaktär är typisk för segelfartygstidens traditionella naval fiction. Man kan se många likheter mellan Hornblower och de riktiga sjöofficerarna från den tiden; särskilt lik är han Lord Thomas Cochrane och Lord Horatio Nelson. Namnet "Horatio" valde C.S. Forester efter Horatio i William Shakespeares Hamlet och efter Lord Nelson.

Böckerna[redigera | redigera wikitext]

I den ordning de skrevs:

I den ordning de utspelas:

Film och tv[redigera | redigera wikitext]

  • Gregory Peck spelade huvudrollen i filmen Med flaggan i topp från 1951. Filmen omfattade händelser i Order och kontraorder, Ett linjeskepp och Triumf.
  • Ioan Gruffudd gestaltade Hornblower i tv-serien Hornblowers äventyr som sändes 1998–2003. Serien bygger på händelserna i Kadett Hornblower, Löjtnant Hornblower och Hornblower på Hotspur.