Hung Hei Gung

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hung Hei Gung (Kinesiska: 洪熙; pinyin: Hóng Xī; Kantonesiska: Hung Hei), född i Huadu 1745, avliden 1825, anses vara grundaren av Hung Gar. Det sägs av vissa att Hung Hei Gung föddes i en avlägsen kunglig familj och att han var nedstigen från prins Leung den femtonde, son till kejsaren Chongzhen av Mingdynastin. Hung Hei Gung föddes i Guangdong-provinsen i södra Kina när landet styrdes av den manchuiska Qingdynastin. Manchurernas erövring och regeringstid (1644-1911) var en djupt förnedrande erfarenhet för kineserna. Manchurerna gjorde det dessutom svårare för sig själva när de som utländska regenter bestämde att kinesiska män måste klä sig som manchurer. Det här provocerade fram våldsamma protester från kineserna och hjälpte ”Södra Mings” prinsar att uppbåda krafter mot manchurerna i nästan två decennier.

Hung Hei Gung, som var en Ming-patriot, ogillade Qingdynastins regim som så många andra kineser. Han kämpade större delen av sitt liv för att störta Qing och återställa Ming. Hungs riktiga familjenamn var Jyu, men eftersom han var en av de mest eftersökta rebellerna på sin tid, ändrade han senare sitt namn till Hung för att dölja sin verkliga identitet för Qing. Han valde namnet Hung som en hyllning till den förste kejsaren av Ming, Hung Wu, som ofta anses som en av de största, om inte den störste kejsaren i Kinas historia.

Hung Hei Gung livnärde sig genom att resa som teförsäljare tills han blev medlem av Siu Lum- (Södra Shaolin) templet som lekman. Enligt en av många berättelser konfronterades han på en resa med ämbetsmän från Qing och fick därefter ett pris satt på sitt huvud. Eftersom han inte ville tillfångatas av Qing flydde han och gömde sig i Siu Lum-templet i Fujian dit många andra rebeller, Minganhängare och före detta ämbetsmän tagit sin tillflykt. I Siu Lum-templet tränade Hung hårt under abboten Gee Sin Sim See, som specialiserade sig på Shaolins tigersystem.

Hans karaktär och fysik passade tigerstilen perfekt och snart var han abboten Gee Sims förste lärjunge. Från Gee Sim lärde sig Hung Hei Gung den kända Gung Gee Fook Fu Kuen, som på den tiden var känd som Siu Lum Fook Fu Kuen. Man tror dock att Hung vidareutvecklade Gung Gee Fook Fu Kuen och han ses ofta som skaparen till formen. Qingregeringen var väl medveten om vad som hände i templet och kände sig hotad av Shaolin-templet och dess aktiviteter. De planerade en fullskalig attack på Shaolin och sände kejserliga trupper för att förstöra templet och döda alla munkarna och rebellerna. Munkarna var underlägsna i antal och hade inte en chans mot armén, Shaolin-templet brändes ner till grunden.

Hung Hei Gung, Gee Sin Sim See och Luk Ah Choi, samt några fler lyckades överleva attacken och flydde till de södra delarna av Kina. Dessa män svor att sprida arten Shaolin och att slåss för att ”störta Qing och återställa Ming”. Enligt vissa källor gömde sig Hung Hei Gung, Gee Sim och några fler i ”Hung Sheun” eller röda båtar, som tillhörde kinesiska operasällskap som reste över hela Kina och uppförde pjäser.

Under sina resor mötte Hung sin blivande hustru, Fong Wing Chun (som inte ska förväxlas med Yim Wing Chun). Fong Wing Chun var expert på transtilen och vissa tror att hon var systerdotter till den legendariska Fong Sai Yuk, medan andra säger att hon var hans dotter. I vilket fall är det säkert att Hung lärde sig sin hustrus stil. Han kombinerade tranans mjuka och flytande tekniker med de rättframma och kraftfulla tiger rörelser från Siu Lum-templet för att skapa den kända tiger och tranformen Hung Gar.

Intressant att nämna här är att vissa källor påstår att Fong Wing Chun var Hung Hei Gungs andra hustru. Hans första äktenskap var med en kvinna som hette Liu Ying Cheun, som dog tidigt. Han gifte sig senare med Fong Wing Chun. Det sägs också att Hung Hei Gung hade en son vid namn Hung Man Ting. Kung Fu-träning var förbjuden av manchurerna, så Hung Hei Gung lärde ut sin art i hemlighet i det stora Buddha-templet i Kwungtung. När förbudet upphörde började han instruera öppet och grundade en skola i staden Fa i Kwungtung-provinsen. Han kallade sin stil Hung Gar Kuen (familjen Hungs teknik), mest för att dölja dess ursprung i shaolin för manchurerna. Under sin livstid blev Hung Hei Gung kände som en av de bästa utövarna i sin tid. Hans Kung Fu och skicklighet i strid var så välkända att han blev känd som ”Den Södra handen”. Det står i officiella skrivelser från Fukien att Hung dödade en man med ett enda slag. Hung Hei Gung dog vid ungefär nittio års ålder och det sägs att hans grav fortfarande är bevarad och kan beskådas i staden Fa.