Huset Bourbon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ätten Bourbons släktvapen

Huset Bourbon kallas den konungaätt som regerar i Spanien, och som först besteg tronen i och med att Filip V, sonson till Ludvig XIV av Frankrike, blev kung av Spanien år 1700.[1] Andra grenar av ätten har tidigare även regerat i Frankrike och delar av nuvarande Italien.

Nuvarande huset Bourbon, som är ett av de yngre husen Bourbon, är en gren av capetingiska huset, genom Filip III av Frankrikes bror, Robert, greve av Clermont, som gifte sig med Beatrix, en dotterdotter till Archembaud VII, den siste hertigen av äldre huset Bourbon, och vars anspråk på den bourbonska titulaturen ett flertal gånger har förts vidare genom kvinnoled. Den förste kungen av Frankrike från detta hus var Henrik IV av Frankrike (1553–1610), son till hertigen av Vendome och drottning Johanna III av Navarra.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Namnet kommer av stamborgen Bourbon l'Archambault i mellersta Frankrike. Första huset Bourbon, grevarna av Bourbon, är känt sedan 900-talet. De var då baroner direkt under franska kronan. Ättens huvudmän bar namne Aimon och Archembaud. Då Archembaud V (död 1171) inte efterlämnade några manliga arvingar, övergick land och titel till ätten Bourbon-Dampierre, och sedan denna utslocknat till Beatrix Bourbon (död 1310), gift med Robert, greve av Clermont, Ludvig IX:s son. Ders son Louis I av Bourbon (död omkring 1342) som därefter ärvde därefter grevskapet, stammade alltså på det franska kungahuset.

Av Louis söner blev den äldre Pierre I av Bourbon (död 1357) stamfar för det hertigliga huset Bourbon, som utgick med Pierre II av Bourbon (död 1503). Från den yngre sonen Jean av Bourbon (död 1393) stammar övriga linjer av ätten Bourbon. Hans söner Jean (död 1393) och Jacques (död före 1417) blev stamfäder för linjerna Bourbon la Marche och Bourbon-Préaux, vilka dock dog ut redan med deras söner Jacques (död 1438) och Charles (död efter 1472). Från yngsta brodern till Jacques Borbon de la Marche, Jean, härsattamde linjen Carency (utdöd 1515) men även den snart utslocknade sidolinjen Bourbon-Duissant. En annan bror, Louis (död 1446), blev stamför för den viktigaste grenen Bourdon-Vendôme.

Från den yngre sonson till honom, Louis (död omkring 1520), härdastammade linjen Bourbon-dela Roche-sur-Yon, även kallad den yngre grenen Bourbon-Montpensier, då den genom gifte med den äldre linjen Bourbon-Monpensiers besittningen. Den sista personen av denna gren var Marie Bourbon (död 1627), gift med Gaston av Orléans.

En äldre bror till ovannämnde Louis Bourbon-de la Roche-sur-Yon var François Borbon-Vendôme (död 1495), farfar till de tre bröderna Anton av Bourbon, Charles av Bourbon och Louis I av Bourbon.

Det franska konungahuset Bourbon grundlades av Henrik IV av Frankrike. Grenar av franska huset Bourbon har även regerat i Neapel och Sicilien (Bägge Sicilierna) samt i Parma, och innehar fortfarande den spanska tronen. En gren av ätten fick den ärftliga titeln prins av Condé, men den grenen slocknade år 1830. Statsöverhuvuden från ätten idag är Juan Carlos I av Spanien och Henri, storhertig av Luxemburg.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk uppslagsbok band 4 s. 868, Malmö 1948.