Huset Bruce

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Huset Bruce var ett skotskt kungligt hus på 1300-talet. Medlemmarna kom ursprungligen från Normandie. På 1000-talet kom en Robert de Brus över till England med Vilhelm Erövraren och fick för besväret land i Yorkshire. Kung David I av Skottland gjorde senare Robert de Brus son till lord av Annandale.

Den fjärde lorden av Annandale, Robert, gifte sig 1219 med Isabella som var barnbarns barn till Kung David I av Skottland. Det gjorde att huset Bruce fick en viktig länk till det skotska kungahuset. Den femte lorden av Annandale blev faktiskt utsedd till Alexander III:s av Skottland efterträdare, eftersom denne var barnlös vid det tillfället. Men Alexander III blev senare far åt tre barn och de hade företräde till tronföljden.

Det kom att bli Robert I av Skottland som till slut fick tronen. Han var ättling i sjätte led till Kung David I av Skottland och regerade 13061329.

Huset Bruce fortlever än idag i Storbritannien.

Bruce i Ryssland[redigera | redigera wikitext]

Vihelm Bruce av den skotska ätten trädde under 1600-talet i rysk tjänst, hans båda söner general Roman Bruce och fältmarskalk Jacob Daniel Bruce blev framstående ryska militärer.

Bruce i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Två bröder Bruce inkom till Sverige på 1620-talet från Skottland, och naturaliserades på riddarhuset 1668 som adlig ätt nummer 745. Deras släktskap med den skotska adliga ätten har dock inte med säkerhet kunnat fastställas. Ätten utgick i Sverige 1898, men då fanns grenar av släkten i Nordamerika och Brasilien.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Adelskalendern 1900, Stockholm 1899
  • Fritt översatt ifrån engelska Wikipedia.


Företrädare:
Ätten Balliol
Skottlands konungahus
1306–1371
Efterträdare:
Ätten Stuart