Hyponatremi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hyponatremi
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 E87.1
ICD-9 276.1
DiseasesDB 6483
eMedicine emerg/275  med/1130 ped/1124
MeSH engelsk

Hyponatremi är ett allvarligt tillstånd då halten av natriumjoner i blodet är för låg. Tillståndet kan ha olika grundorsaker varav många har gemensamt att mängden vätska (vatten) i blodet är för stor, vilket leder till utspädning av natriumhalterna.

Hyponatremi uppstår sällan som en konsekvens av ovanligt stort intag av vätska, därför att njurarna har kapacitet att utsöndra den överflödiga vätskan. Men där finns ökande antal fall av sportutövande och bantning där personer druckit stora mängder vatten under kort tid och fått söka sjukhusvård för hyponatremi som kommer av vattenförgiftning. [1]

Oftast reflekterar hyponatremi dock ett underliggande sjukdomstillstånd. Exempel är hjärtsvikt som är ett tillstånd då hjärtats kapacitet att pumpa blod är nedsatt, vilket i sin tur leder till lägre volymer av blod i artärerna. Låga artärvolymer av blod stimulerar speciella volymreceptorer i det hjärtkärlsystemet, vilket leder till höga halter av ADH (anti-diuretiskt hormon) i blodet. ADH leder till att urinen blir mer koncentrerad och blodvolymen ökar.

Även vissa typer av neuroendokrina tumörer och njursjukdomar har förmågan att öka ADH-halterna i blodet, och därmed orsaka hyponatremi.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

Symptom på hyponatremi är bland annat saltsug, huvudvärk, trötthet, förvirring, ödem, viktuppgång och muskelkramper.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Minska mängden vatten i blodet eller öka mängden natrium. Tumregeln är att snabbt påkommen hyponatremi behandlas med snabb korrigering och att en sent påkommen behandlas med långsam korrigering.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Fotnot[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Läkartidningen[1]