Hyvelbänk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Slöjdbänk, skolmuseet, Gamla Linköping.
Europeisk modell av arbetsbänk för bearbetning av trä
Enkel slöjdbänk (foto 2000)
Snickare vid sin hyvelbänk (1767)

Hyvelbänk, snickarbänk eller slöjdbänk är en typ av arbetsbänk som används av snickare för att fixera trästycken av olika slag och därmed underlätta arbetet. Den består av en arbetsplatta och oftast en eller två spännanordningar avsedda att fästa arbetsstycken med.

Normalt i Sverige är dessa spännanordningar av trä och med svarvade gängor. Hyvelbänkar tillverkas av hårt trä såsom bok, ek eller i dag även av ask.

Oftast gjorde förr snickaren sig egen hyvelbänk. Seriemässigt har hyvelbänkar tillverkats i Sverige på några olika platser, bland annat i Tidaholm, Målilla, Stockamöllan och framförallt i Stockaryd.

Historia om Sjöbergs hyvelbänkstillverkning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Axel Sjöberg började tillverka hyvelbänkar redan 1932. Strax därefter kom en maskinförsäljare till Stockaryd och insåg att han kanske kunde sälja hyvelbänkar till sina kunder. Efter att ha fått en provbänk från kunden lämnade Axel Sjöberg en offert och fick med vändande post en order om 10 st hyvelbänkar. Dessa var helt avsedda för möbelfabriker. Men med ökad rationalisering blev dessa kunder allt färre och mindre typer av hyvelbänkar började tillverkas. Främsta kundgruppen var då skolor och hemmasnickare.

Axel Sjöberg överlät sin snickerifabrik till sina fyra äldsta söner 1947 och med äldste sonen Torsten Sjöberg som drivande chef. Efter några års tillverkning övertogs den största konkurrenten i Stockamöllan och produktionen kunde expandera.

I mitten av 1970-talet var det dags för nästa ägarskifte och då övertogs företaget av Torstens bror Bo-E. Sjöberg och av Torstens son Johan. Bo-E. Sjöberg ledde företaget som verkställande direktör och säljchef. Även om Sverige var huvudmarknaden såldes det även många hyvelbänkar i de nordiska länderna samt i Tyskland, England och USA.

En av hyvelbänkarna från Stockaryd utställdes på en designmässa i Sacramento, Kalifornien och blev belönad med guldmedalj. Detta gav en bra skjuts åt försäljningen och som mest såldes ca 34.000 hyvelbänkar per år.

Företaget såldes 1985 till en börsnoterade koncern. I början av 2000-talet fanns tre olika företag i Stockaryd som arbetade med hyvelbänkar.

I mitten av 2006 slogs alla ihop med Jan Möllefors (svärson till Torsten Sjöberg) som VD och Johan Sjöberg (son till Torsten Sjöberg) som delägare. Numera finns det återigen endast en hyvelbänkstillverkare i Stockaryd.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]