I2P

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
I2P
Utvecklare I2P Utvecklare
Senaste utgåva 0.9.9
(7 dec 2013)
Plattform Plattformsoberoende
Typ Overlay network
Licens Free/Open Source - Multiple licenses Public domain, BSD, GPL, MIT, Artistic license
Webbplats www.geti2p.net

I2P (Invisible Internet Project),[1] är ett fritt och open source-projekt som vill skapa ett anonymt nätverk, eller riktigare ett pseudonymt nätverkslager.

I2P-nätverk är ett nätverkslager som tillämpningar kan utnyttja för att anonymt och krypterat skicka och ta emot meddelanden. Vanliga användningsområden är anonym surfning på webbsidor, chatt, bloggning och filöverföring.

Huvuddelen av utvecklarna har sitt ursprung ifrån projekten IIP och Freenet. I2P-utvecklingen får också stöd av ett antal andra personer.[2]

Teknisk design[redigera | redigera wikitext]

I2P är fortfarande under utveckling och ännu inte helt stabilt.

I2P-nätverket baseras på standardprotokoll som IP. Till dessa basprotokoll finns sedan mer tillämpningsorienterade protokoll som liknar TCP och under utveckling är ett nytt UDP baserad SSU transportprotkoll).

All kommunikation mellan I2P-routrar är krypterad. Totalt finns det fyra lager av kryptering av ett meddelande som skickas, och destinationen av ett meddelande är en kryptografisk identitet (ett par publika nycklar), så att den som skickar eller tar emot meddelande inte behöver avslöja sin IP adress till varandra eller någon som övervakar kommunikationen.

I2P är ett anonymt P2P-distribuerat kommunikationslager vars design gör det möjligt att köra "alla" traditionella internet tjänster (till exempel Usenet, E-mail, IRC, fildelning, Web hosting och HTTP, Telnet), och även mer traditionella tjänster som distribuerade tjänster (till exempel ett distribuerat datalager, Squid-webbproxynätverk och DNS)

I2PTunnel[redigera | redigera wikitext]

I2PTunnel är en applikation inbakad i I2P som möjliggör att vanliga TCP/IP-applikationer kan kommunicera över I2P genom att konfigurera ingående och utgående "tunnlar" som sedan applikationen ansluter till lokalt genom förkonfigurerade portar.

SAM[redigera | redigera wikitext]

SAM är ett protokoll som möjliggör att en klient-applikation skriven i vilket programmeringsspråk som helst kan kommunicera över I2P genom att använda ett socketbaserat gränssnitt till I2P-routern.[3]

BitTorrent[redigera | redigera wikitext]

Det finns i dagsläget flertal klienter för BitTorrent-funktionalitet inom I2P-nätverket, vilket bygger på att användare ansluter sig till så kallad tracker på I2P-nätverket med hjälp av en webbläsare för att ladda hem .torrent-filer. Användare kan inte ansluta till torrent-klienter utanför I2P-nätverket eller från vanliga internet ansluta till en tracker-webbsida eller klienter som existerar i I2P-nätverket. [4]

I2PSnark, är inkluderat i I2Ps installationspaket. Det är en port av BitTorrent-klienten Snark.[5]

Vuze, tidigare känd som Azureus, är en Bittorrent-klient som inkluderar en plugin för I2P som ger möjligheten att använd I2P-nätverket.[6][7]

I2P-BT var en Bittorrent-klient för I2P, denna klient var en modifierad version av originalklienten BitTorrent 3.4.2 som fanns till Windows och de flesta unix med ett grafiskt gränssnitt och ett kommandobaserad program. Den var utvecklad av en person kallad "duck" i samarbete med "smeghead". Klienten är inte vidareutvecklad, men det är en liten instats för att uppgradera I2P-BT till version 4.0 av BitTorrent.

I2PRufus är en portning av Rufus BitTorrent klient.[8]

eDonkey iMule[redigera | redigera wikitext]

iMule

iMule (invisible Mule) [9] är en portning av 'All-Platform'-klienten aMule för I2P.

Den är skapad för anonym fildelning över I2P-nätverket. Version 1.2.3 och senare inkluderad en I2P-router i installationen så att ingen annan mjukvara behöver installeras/konfigureras för att använda iMule. Hur som helst, vill man använda andra tjänster på I2P (Bittorrent, Gnutella, anonyma e-post och webbsidor...) krävs en full installation av I2P.

Till skillnad ifrån andra eDonkey klienter använder iMule Kademlia för att ansluta till fildelningsnätverket så det krävs inga andra tjänster.

Gnutella I2Phex[redigera | redigera wikitext]

I2Phex är en variant av den populära Gnutellaklienten Phex för användning på I2P-nätverket. Den är stabil, funktionell och anonym. Det är den första fullt funktionella klienten för anonym filöverföring, huvudsakligen för att klienten är baserad på Phex programkod.

Susimail[redigera | redigera wikitext]

I2P har också en pseudonym e-posttjänst Susimail.

Syndie[redigera | redigera wikitext]

Syndie är en blogapplikation för I2P, vilket också fungerar genom Tor-nätverket.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ IRC Meeting #59: <jrand0m> i2p = i^2p (invisible internet project)
  2. ^ Team - I2P
  3. ^ SAM - I2P
  4. ^ I2P Bittorrent FAQ
  5. ^ The Hunting of the Snark Project - BitTorrent Application Suite
  6. ^ Azureus : Plugin Details for I2P Network Plugin
  7. ^ http://azureus.sourceforge.net/doc/AnonBT/i2p/I2P_howto.htm
  8. ^ Rufus - BitTorrent Client : Home
  9. ^ iMule homepage

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]