IMAX

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
IMAX-kamera
OMNIMAX-maskinrummet på Cosmonova

IMAX (från Image Maximum) är ett filmprojektionssystem som har en kapacitet att visa film på större dukar och med bättre kvalitet än vanliga filmprojektionssystem. Filmremsan är 70 mm bred och man använder 15 perforeringar per bildruta, s.k. 15/70 och bildens proportioner är i 4:3-format. Till skillnad från vanlig film i 35 eller 70 mm bredd ligger IMAX-filmrutorna i filmremsans längdriktning och filmen löper horisontellt genom projektorn vilket gör att filmrutornas yta ökar väsentligt. Detta resulterar även i att det går åt mycket mer filmrulle för varje sekund av filmen jämfört med vanlig 35 millimeters film, ungefär 2 meter i sekunden.

En variant i IMAX-formatet kallas IMAX Dome eller OmniMax vilket visas på kupolformade dukar. Sverige har bara en IMAX-biograf: CosmonovaNaturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Akva Mega i Piteå Havsbad och KreanovaKreativum i Karlshamn använder ett mindre format, s.k. 8/70, alltså 8 perforeringar 70 mm film per bildruta.

Spelfilmer i IMAX-formatet[redigera | redigera wikitext]

Vissa populärvetenskapliga filmer spelas in direkt för IMAX-format, medan kommersiella spelfilmer normalt spelas in ett annat format och sedan konverteras till IMAX. Ett urval av de spelfilmer som finns i IMAX-formatet är:


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Amazing Spider-Man to be Released in IMAX 3D