IMAX

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
IMAX-kamera
OMNIMAX-maskinrummet på Cosmonova

IMAX (från Image Maximum) är ett filmprojektionssystem som har en kapacitet att visa film på större dukar och med bättre kvalitet än vanliga filmprojektionssystem. Filmremsan är 70 mm bred och man använder 15 perforeringar per bildruta, s.k. 15/70 och bildens proportioner är i 4:3-format. Till skillnad från vanlig film i 35 eller 70 mm bredd ligger IMAX-filmrutorna i filmremsans längdriktning och filmen löper horisontellt genom projektorn vilket gör att filmrutornas yta ökar väsentligt. Detta resulterar även i att det går åt mycket mer filmrulle för varje sekund av filmen jämfört med vanlig 35 millimeters film, ungefär 2 meter i sekunden.

Ett kompletterande system som använder IMAX-formatet för att projicera filmen på en kupolformad skärm kallas IMAX Dome (detta system kallades ursprungligen för OmniMAX, vilket flera biografer kallar det än idag).

IMAX Dome använder samma filmtyp och filmyta per bild men kräver att filmen filmats med ett fisheye-objektiv. CosmonovaNaturhistoriska Riksmuseet i Stockholm är Sveriges enda IMAX-biograf (de använder sig av systemet IMAX Dome). Akva Mega i Piteå Havsbad och KreanovaKreativum i Karlshamn använder ett mindre format, s.k. 8/70, alltså 8 perforeringar 70 mm film per bildruta.

Spelfilmer i IMAX-formatet[redigera | redigera wikitext]

Vissa populärvetenskapliga filmer spelas in direkt för IMAX-format, medan kommersiella spelfilmer normalt spelas in ett annat format och sedan konverteras till IMAX. Ett urval av de spelfilmer som finns i IMAX-formatet är:


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Amazing Spider-Man to be Released in IMAX 3D