IOGT-NTOs Juniorförbund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

IOGT-NTOs Juniorförbund eller Junis är en organisation för barn och ungdomar inom IOGT-NTO-rörelsen i Sverige. Ordförande är Catharina Sandberg sedan kongressen i Göteborg 2009.

Junis har ungefär 8 000 medlemmar varav de flesta är under 14 år. 1 500 är ledare i alla åldrar som jobbar i juniorföreningarna. Ledarna är bundna till en policy där de ska jobba "proaktivt" för att upprätta hålla vissa kulturmoraliska krav i verksamheten, vilket gör att junis tar ställning mot rättstatens grundprinciper;att endast agera när brott mot förutsägbara reglementen görs. Junis har inte tagit ställning för FN:s deklaration av mänskliga rättigheter, någonting många andra barn- och ungdomsorganisationer har gjort. Det finns ungefär 300 föreningar runt om i Sverige. Föreningarna har olika verksamhet som till exempel teater, skapande verksamhet, filmklubbar, äventyr, läger och disco.

IOGT-NTOs Juniorförbund har fyra grundfrågor som de kallar för profilfrågor och är grunden för verksamheten. Profilfrågorna är drogfrihet, demokrati, internationell solidaritet och mänsklig miljö. Verksamheten bygger på drogfrihet. Senast det år medlemmen fyller 12 år ska ett medlemslöfte avläggas, vilket betyder att denne lovar att inte använda alkohol och andra droger. Junis ger ut också ut barntidningen Struten.

Struten[redigera | redigera wikitext]

Struten är juniorförbundets tidning för barn och ungdomar som ges ut 8 gånger per år till medlemmarna, i 25 000 exemplar. Den driver de fyra värderingarna drogfrihet, demokrati, internationell solidaritet och mänsklig miljö.

Tidningen har en anställd redaktör. I övrigt skriver frilansande journalister och 4-6 juniorreportrar för tidningen. Dessa ungdomar är 12-16 år gamla. En juniorreporter skriver för Struten i högst 2 år.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]