I nattens hetta

Från Wikipedia
Version från den 28 december 2017 kl. 03.57 av Frökennostalgi (Diskussion | Bidrag) (utökar/kompletterar rollistan)
I nattens hetta
(In the Heat of the Night)
GenreDrama, thriller, kriminalfilm
RegissörNorman Jewison
ProducentWalter Mirisch
ManusStirling Silliphant
Baserad påI nattens hetta av
John Ball
SkådespelareSidney Poitier
Rod Steiger
Warren Oates
Lee Grant
OriginalmusikQuincy Jones
FotografHaskell Wexler
KlippningHal Ashby
ProduktionsbolagThe Mirisch Corporation
DistributionUnited Artists
Premiär
Speltid109 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget2 miljoner USD
Intäkter24,3 miljoner USD
IMDb SFDb Elonet
Yle Arenan

I nattens hetta (eng: In the Heat of the Night) är en amerikansk kriminal-dramathrillerfilm från 1967 i regi av Norman Jewison. Manuset är skrivet av Stirling Silliphant, baserat på John Balls roman från 1965, I nattens hetta. Handlingen utspelar sig i en rasistiskt präglad småstad i Mississippi där en svart polis blir involverad i en mordutredning. Huvudrollerna spelas av Sidney Poitier, Rod Steiger och Lee Grant.

Handling

Philip Colbert, en vit man som är chef för en viktig industri, hittas en natt mördad på en av gatorna i en småstad i delstaten Mississippi. Virgil Tibbs (Sidney Poitier), som står vid stadens järnvägsstation och väntar på ett nattåg, blir intagen till förhör på stadens polisstation, som präglas av rasistiska poliser med polischefen Bill Gillespies (Rod Steiger) i spetsen. Det visar sig då att Virgil Tibbs är polis och expert på mordutredningar.

Bill Gillespie, som inser att han egentligen behöver hjälp, övertalar Virgil Tibbs att undersöka den döde mannen. Virgil Tibbs, som egentligen vill åka så fort som möjligt, hjälper Bill Gillespie med undersökningen. Änkan Mrs Leslie Colbert (Lee Grant), som vid besök på polisstationen sett hur Virgil Tibbs enkelt friat en misstänkt person, förstår Virgil Tibbs kunskaper och kvalitéer, pressar Bill Gillespie att övertala Virgil Tibbs att stanna kvar och hjälpa till med mordutredningen. Virgil Tibbs får kämpa i motvind i det rasistiska Mississippi och mot Bill Gillespies lite för snabba slutsatser.

Rollista i urval

Priser och nomineringar

Vid Oscarsgalan 1968 tilldelades filmen fem statyetter; bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa manus efter förlaga, bästa ljud och bästa klippning. Den vann även tre Golden Globes: bästa spelfilm - drama, bästa manliga huvudroll i en spelfilm - drama och bästa manus - spelfilm.[1]

Referenser

Noter

  1. ^ ”In The Heat of the Night”. Golden Globe Awards. http://www.goldenglobes.com/film/heat-night. Läst 17 januari 2013. 

Externa länkar