Impulse Tracker

Från Wikipedia

Impulse Tracker (IT) är en kraftfull och välstrukturerad tracker (dataprogram för musikredigering) för DOS som utvecklades av Jeffrey Lim 1995–2000.

Den var under 1990-talet en av de populäraste DOS-trackerna och var onekligen en av de mest välskrivna. Det enda som gjorde den mindre kraftfull än exempelvis ärkekonkurrenten Fast Tracker 2 (FT2) var att FT2 hade en sample-editor där trackern bland annat kunde rita sina egna primitiva sample direkt i grafen[särskiljning behövs].

I detta avseende förlorade IT mot FT2 när det gäller skapandet av sample-baserad chipmusik där primitivvågor är precis de samples man vill använda för att efterlikna ljudet från primitiva ljudchip. Skulle IT 2.14 haft en sample-editor skulle den onekligen varit den bästa DOS-trackern för att skapa sample-baserad chipmusik med.

Det ska dock medges att chipmusik inte var tracker-scenens största musikgenre under 1990-talet utan att tracker var ett ganska nära professionellt sätt att skapa musik av hög ljudkvallitet vilket Impulse Tracker med sitt stöd för 16-bits-samples gjorde sig populär till.

Exempel på artister som använde IT är den israeliska psytrance-gruppen Infected Mushroom.

Än idag är Impulse Trackers filformat .IT ett av de två vanligaste modulformaten (vid sidan av FT2:s .XM) och oftast används inte längre Impulse Tracker 2.14 för att skapa .IT-moduler utan modernare trackrar som anpassar formatet så som den mycket populära Windows-baserade Modplug Tracker eller de multiplattformsbaserade Cheese Tracker och nykomna Schism Tracker som är en mycket nära perfekt klon av IT 2.14:s användargränssnitt driven av Modplug Trackers ljudmotor, vilken för övrigt inte helt återskapar IT 2.14:s ljud när det gäller petigt blandande av primitiva och frasiga vågor eftersökande exakt rätt slags fasningar och syntetiseringar.