India Pale Ale

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En upphälld IPA

India Pale Ale (IPA) är ett överjäst öl med hög alkoholhalt, 5% och uppåt, har en betydlig beska, och är mer eller mindre ljus till färgen. Ölet kom till i slutet av 1700-talet för att skeppas mellan England och Indien. Den höga alkoholhalten och den högre andel humle man hade i ölet, hade den konserverande effekt som var nödvändig för den halvårs-långa resan. IPA:n blev omtyckt och kom sedan ut på den vanliga marknaden där den blev mycket uppskattad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Termen pale ale betecknar en öl som är bryggd med ljus malt. Pale ale från tidiga 1700-talet var lätt humlade och skiljer sig ganska mycket från sentida pale ale. Vid mitten av 1700-talet gjordes nästan all pale ale med kokseldad malt, vilket ger mindre rökt och rostad humle och därför gav en ljusare öl. En variant av detta öl var oktoberölet, en ljust välhumlat brygd, populär bland de lägre klasserna som bryggde det hemma och sedan lagrade det i källaren i två år.

Ett av de första att bryggerierna att exportera öl till Indien var Bow Brewery som låg vid gränsen mellan Middlesex och Essex. Bow Breweries öl blev populärt hos Brittiska Ostindiska Kompaniets köpmän i slutet av 1700-talet på grund av Hodgsons generösa kredit på 18 månader. Hodgsons öl skeppades till Indien, bland dem hans oktoberöl, vilket vann på förhållandena under transporten och skattades tydligen högt av de indiska kunderna. Bow bryggeriet köptes upp av Hodgsons söner i början av 1800-talet, tyvärr stötte deras affärsmetoder bort kunderna. Under samma period förlorade flera Burtonbryggerier deras export till Ryssland på grund av nya tullar och började leta efter nya marknader för deras öl.

På grund av den växande efterfrågan från Ostindiska Kompaniet utvecklade Allsoppbryggeriet en starkhumlad pale ale liknande det som Hodgson exporterade till Indien. Bryggerierna Bass och Salt, även de från Burton, var också oroliga för förlusten av den ryska marknaden och följde efter i Allsopps fotsteg. Kanske var det på grund av bryggkvaliteterna i Burtonvattnet som fick köpmännen att föredra Burton India Pale Ale, men Hodgsons oktoberöl blev allt mer inspirerat av Butonbryggeriernas India Pale Ale.

Tidiga IPA:r, såsom Burtons och Hodgsons, hade endast en något högre alkoholhalt än ölen som bryggdes på den tiden och skulle inte klassas som en Strong Ale med dagens mått; ölet innehöll dock en stor del högfermenterad vört, vilket efterlämnade få sockerarter, dessutom var det kraftigt humlat. Ve vanligt förekommande föreställningarna om att den ursprungliga IPA:n skulle varit väldigt mycket alkoholstarkare än dåtidens öl är dock en myt. Vidare överlevde även porter som på den tiden skeppades till både Indien och Kalifornien och teorin om att Hodgson skapade sin öl för att den skulle klara resan som andra öl inte klarade är troligen falsk.

Efterfrågan i England på exportvarianten av Pale ale, känd som India pale ale, uppstod troligen runt 1840 och det blev därmed en populär produkt i England. Vissa bryggare släppte prefixet India mot slutet av 1800-talet, men enligt arkivfynd hade dessa pale ale kvar karaktärsdragen från de tidigare IPA:rna. Amerikanska, Kanadensiska och Australiensiska bryggare bryggde öl märkta IPA innan 1900 och dåtida källor visar på att dessa liknade deras brittiska förlagor.


Det här avsnittet är helt eller delvis baserat på material från engelskspråkiga Wikipedia, India Pale Ale


Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Svenska ölfrämjandet om India Pale Ale