Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Från Wikipedia
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)
DepartementArbetsmarknadsdepartementet
OrganisationstypStatlig förvaltningsmyndighet
LedningEnrådighetsmyndighet
KommunKatrineholm
LänSödermanland
Organisationsnr202100-5414
GeneraldirektörMathias Wahlsten
InstruktionSFS 2007:906 (lagen.nu)
Webbplatswww.iaf.se

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som rapporterar till Arbetsmarknadsdepartementet och ansvarar för tillsyn över arbetslöshetsförsäkringen, arbetslöshetskassorna och Arbetsförmedlingens handläggning av ärenden som har samband med arbetslöshetsförsäkringen.[1] Inspektionen leds av en generaldirektör, som sedan den 1 september 2022 är Mathias Wahlsten.

Myndigheten som startade sin verksamhet 2 januari 2004 tog över uppgifter som AMS hade haft på arbetslöshetsförsäkringens område, framför allt tillsyn över arbetslöshetskassorna. Dessutom skapades en helt ny uppgift nämligen att IAF ska granska hur Arbetsförmedlingen utför sina uppgifter inom försäkringen.

Inspektionens uppdrag[redigera | redigera wikitext]

IAF ska utöva tillsyn över att de självständiga arbetslöshetskassorna tillämpar reglerna för arbetslöshetsförsäkringen korrekt, så att arbetssökande behandlas rättssäkert, föra det officiella registret över arbetslöshetskassorna, (AKREG), samt granska att Arbetsförmedlingen utför sina uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen korrekt så att arbetssökande i likartade situationer behandlas lika över hela landet.

Därutöver för IAF statens talan i domstol och meddelar föreskrifter till de lagar som reglerar försäkringen, samt utfärdar intyg för personer som vill ta med sig sin arbetslöshetsersättning när de söker jobb i annat EU- eller EES-land.

Generaldirektörer för IAF[redigera | redigera wikitext]

Namn Period
Bo Jangenäs 2004 - 2007
Ann-Marie Qvarfort 2007 - 2013
Gunilla Wandemo
Tillförordnad
2013 - 2014
Jan-Olof Dahlgren 2014 - 2016
Peter Ekborg 2016-2022
Mathias Wahlsten 2022-

Källor[redigera | redigera wikitext]