Institutet för de inhemska språken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Institutet för de inhemska språken (enaresamiska: Päikkieennâm kielâi tutkâmkuávdáš,[uppdatering behövs] finska: Kotimaisten kielten keskus, nordsamiska: Ruovttueatnan gielaid guovddáš, romani: Finnosko tšimbengo instituutos), till och med 2011 Forskningscentralen för de inhemska språken (Focis), (enaresamiska: Päikkieennâm kielâi tutkâmkuávdáš, finska: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, nordsamiska: Ruovttueatnan gielaid dutkanguovddáš, romani: Finnosko tšimbengo instituutos), är ett forskningsinstitut underställt undervisningsministeriet i Finland. Institutet inrättades 1976, då ett flertal fristående forsknings-, ordboks- och språkvårdsprojekt förenades till ett statligt institut.

Chef för Institutet för de inhemska språken (2012) är professor Pirkko Nuolijärvi.

Institutet för de inhemska språken bedriver forskning i finska, svenska, samiska, finländskt teckenspråk och romani samt med finskan besläktade språk utarbetar ordböcker över såväl modernt skriftspråk som äldre språkformer och dialekter ger rekommendationer och upplysningar om finskt, svenskt och samiskt språkbruk och namnskick samt om finländskt teckenspråk och romani upprätthåller omfattande språkliga arkiv och ett stort offentligt specialbibliotek med finsk-ugrisk och annan språkvetenskaplig litteratur.

Forskningsprojekten sträcker sig över ett brett fält, från lexikologi, lexikografi och semantik till dialektologi, namnforskning, grammatik, textanalys och pragmatik. Föremål för forskningen är både äldre och nutida språkformer.

Finlandssvenska anses i Finland vara en dialekt av svenska, varför institutet tar visst intryck av hur svenska i Sverige utvecklas, och tar intryck av Språkrådet i Sverige och liknande organ. De finska dialekterna meänkieli och kvänska som talas i Sverige respektive Norge anses där vara egna språk enligt principen att riksgräns kan definiera språk, och där finns inte ambition att följa finska och låta sig styras av Institutet för de inhemska språken, trots att institutet och andra i Finland tycker de är dialekter.

Svenska avdelningen[redigera | redigera wikitext]

Svenska avdelningen (f.d. Svenska språkbyrån) är avdelningen för svenskspråkig språkvård inom Institutet för de inhemska språken. Svenska avdelningen ansvarar för vården av svenska språket i Finland och kan anses som Finlands officiella språkvårdsorgan för svenska språket.

Svenska avdelningens viktigaste uppgift är att vara ett stöd för dem som ska använda svenska i sitt arbete i Finland och behöver råd. Som ett led i arbetet att lämna råd ger Svenska avdelningen inom Institutet för de inhemska språken ut ordböcker, ordlistor och handböcker. Dessutom ger Svenska avdelningen råd både per telefon och per e-post. Svenska avdelningen ger också ut en populärvetenskaplig tidskrift, Språkbruk.[1] Den innehåller populärvetenskapliga artiklar om språk, både svenska och andra språk, informerar om aktuell litteratur om språk, ger råd och rekommendationer i språkliga frågor. Chef för Svenska avdelningen (2012) är fil.dr Nina Martola. I frågesvarsdatabasen Ordförrådet får man svar på språkfrågor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ " (svenska) Läst 11 januari 2012.