International Virtual Aviation Organisation

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
IVAO - International Virtual Organization
Förkortning IVAO
Motto As real as it gets
Grundad 16 April, 1998
Typ Internationell NGO/NPO
Syfte/fokus "...att skapa en realistisk miljö för flyg- och flygledningssimulering över Internet..."
Betjänad region Internationellt
Medlemmar Privatpersoner
Officiella språk Engelska, övriga
Ordförande Vybhava Srinivasan
Vice ordförande Bob van de Vlier
Kassör Gert Battenberg
Sekreterare Bob van de Vlier
Huvudorgan General Assembly
Frivilliga ~10.000
Webbplats http://ivao.aero
Tidskrift (Virtual Sky, nedlagd 2012)

International Virtual Aviation Organisation (IVAO) är en icke vinstinriktad Internetbaserad organisation för flygsimulatorentusiaster. Organisationen tillhandahåller servrar som gör det möjligt att delta i simulerade flygningar med verklighetstroget väder och realistisk flygledning.

IVAO skapar en virtuell värld full av piloter och flygledare där deltagarna antingen kan vara pilot eller flygledare. IVAO-SE är namnet på den svenska divisionen inom organisationen.

IVAO strävar efter att följa verklighetens procedurer för flygning och flygledning så långt det går. Piloterna och flygledarna kommunicerar med antingen röst- eller textkommunikation som är i stort sett identisk med den inom verklig flygledning. Därför är det många piloter och pilotelever som använder IVAO som ett träningshjälpmedel i sin utbildning.

IVAO tillhandahåller servrar för flygledning och IP-telefoni runtom i världen som piloter och flygledare kan ansluta sig till. Flygledningsservrarna tillåter piloterna och flygledarna att se varandra och kommunicera med varandra med text. Servrarna för IP-telefoni tillåter att röstkommunikation används. Programvaran för röstkommunikationen är TeamSpeak som är lätt för flygledarna att hantera.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

I september 2007 bestod IVAO av ungefär 80 000 medlemmar som täcker större delen av världen. Lokala IVAO-divisioner finns i mer än 50 länder (se mer information nedan). Den 30 januari 2009 hade IVAO ca. 98 265 medlemmar.

I slutet av april 2013 hade IVAO ca. 140 000 medlemmar.

Programvara[redigera | redigera wikitext]

Programmen och systemen som används (dock inte flygsimulatorn som används av piloten) är skapade av IVAO:s utvecklingsavdelning. IVAO stöder också tredjepartsutvecklare som skapar programvara för IVAO.

Följande flygsimulatorer stöds av IVAO:

  • Microsoft Flight Simulator (alla versioner från FS98 med Squawkbox), FS2002, FS2004 och FSX med IvAp (mjukvara utvecklad av IVAO)
  • X-Plane med Squawkbox och X-IvAp
  • PS1 med SB747
  • Fly! med Squawkbox för Fly!

Vidare fungerar ATC-klienten IvAc (för flygledare) på alla Windowsversioner.

Divisioner[redigera | redigera wikitext]

IVAO:s divisioner består av lokala medlemmar som står för ledning, support, underhåll och träning i sin del av världen i samarbete med IVAO:s högkvarter. Den stora fördelen är att IVAO på så sätt får en lokal anknytning, och medlemmar kan diskutera och umgås med människor från samma land och region.

Det är vanligt att varje division skapar och publicerar material som rör det egna landets flygprocedurer. I Sverige används bland annat Luftfartsverket, Swedavia och Försvarsmakten som källor till det materialet, för att se till att procedurerna är så verklighetstrogna som möjligt. Exempel på procedurer som IVAO Sverige har skapat är De lokala, flygplatsspecifika procedurerna eller Drifthandbok 1a (av Oscar Codan).

Divisionerna arrangerar också evenemang för sina medlemmar, ibland tillsammans med andra divisioner. Det kan till exempel röra sig om ett så kallat fly-in, där många piloter flyger från hela världen till en flygplats i landet, group flights där många medlemmar flyger mellan två flygplatser i ett eller två länder.

IVAO Nordic Region[redigera | redigera wikitext]

IVAO Nordic Region leds av Divisionschef Mikkel Gylling Haangard, som tog över ledarskapet den 03 Januari 2015. Vem som helst kan bli medlem helt gratis, och kan dessutom få kostnadsfri utbildning och träning i olika flygrelaterade ämnen.

På IVAO Nordic Region sidor för [1] går det snabbt och enkelt att få hjälp, i olika steg-för-steg-guider.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]