Internationale Bauausstellung 1984

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Haus am Checkpoint Charlie byggdes som en del i Internationale Bauausstellung 1984 i Västberlin.

Internationale Bauausstellung 1984 (IBA) var en arkitekturutställning och stadsplanekoncept i Västberlin som arrangerades av Berlins senat. Projektet ägde rum 1979-1987 med utställningen pågående 1984-1987.

Idén till IBA kom från Västberlins dåvarande stadsbyggnadsdirektör Hans-Christian Müller. Arbetet leddes av arkitekterna Josef Paul Kleihues och Hardt-Waltherr Hämer. Projektet hade dels som uppgift att skapa nya intressanta byggnader samtidigt som man skulle förnya staden genom att restaurera bestående byggnader. För detta togs 12 punkter rörande stadsförnyelse fram. Projektet ägde rum i Västberlin i stadsdelarna Tiergarten, Kreuzberg, södra Friedrichstadt och området Berlin SO 36 samt i mindre omfattning i Tegel och Wilmersdorf. IBA 1984 kan ses som en reaktion mot efterkrigstidens ideal och man ville återupptäcka den av kriget till stora delar förstörda historiska innerstaden. För första gången låg fokus på att förnya gamla byggnader och att foga in nya byggnader i äldre områden. Detta kan ses i kölvattnet på de stora protester som ägde rum på 1970-talet mot rivningar av gamla byggnader runt om i staden.

IBA innebar bland annat att 2500 nya bostäder byggdes i det historiska Friedrichstadt, sanering av 7000 gamla bostäder (s.k. Altbau) i Kreuzberg samt nybyggnationer av 350 bostäder samt kultur- och fritidsanläggningar i Tegeler Hafen. Man byggde även ut Neue Nationalgalerie i Kulturforum.

Bilder IBA Berlin 1984-1987[redigera | redigera wikitext]

Deltagande arkitekter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]