Internationella barndagen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Internationella barndagen
23 April 2011 festival.jpg
Türkisches Kinderfest 2011 i Alanya
Typ Temadag
Datum Olika beroende på land
Geografi och firare Jorden sedd från Apollo 17 Hela världen
Period 1900-talet-
Anledning Uppmärksamma barnens situation i världen

Den internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade Förenta nationerna alla stater att skapa en barndag.

Varje land beslutar själv när dagen firas. I Sverige firas inte Barnens dag i någon större utsträckning, men det finns en del lokala, återkommande arrangemang. Datum som ofta återkommer är 13 maj, 1 juni och första måndagen i oktober.

UNICEF i Sverige uppmärksammar inte första måndagen i oktober utan rekommenderar att kraftsamla aktiviteter om och med barn och unga till 20 november. I Sverige samlas barnrättsorganisationer kring denna dag för att arrangera aktiviteter där barn och unga deltar.

I Finland är den 20 november barnens rättigheters dag. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter.

Internationella barndagen i olika länder[redigera | redigera wikitext]

Firande av internationella barndagen i Severodvinsk, Ryssland.

Japan[redigera | redigera wikitext]

I Japan firas den Internationella barndagen den 5 maj varje år och kallas Kodomo no hi (子供の日?). Festivalen kallas även för ”Pojkarnas dag”, och firas i anslutning till Tango no Sekku (端午の節句), ”Irisfestivalen”. En flickornas motsvarighet, Hinamatsuri firas den 3 mars.

Polen[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1952 är 1 juni den Nationella barndagen (pol: Dzień Dziecka) i Polen och andra slaviska länder.

Rumänien[redigera | redigera wikitext]

I Rumänien firas barnens dag 1 juni varje år.

Ryssland[redigera | redigera wikitext]

I Ryssland firas den internationella barndagen 1 juni.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige firas inte den internationella barndagen till någon större utsträckning, men det finns en del lokala, återkommande arrangemang. Konstnären Marie Wallin har sedan 1999 hållit i Internationella Barndagens firande i Kungsparken i Göteborgden första måndagen i oktober varje år.[1]

Turkiet[redigera | redigera wikitext]

Den 23 april är den "Nationella självständighets- och barndagen" (23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı) i Turkiet.

Datumet är till minne av den turkiska regeringen som öppnades under det turkiska inbördeskriget. Benämningen av en turkisk barndag kom till år 1929 efter en rekommendation från "Barnskyddsinstitutet". Sedan 1986 ordnar den turkiska regeringen varje år en internationell barnfestival den 23 april.

Ett antal aktiviteter sker under dagen, bland annat samlas barn från hela Turkiet i huvudstaden Ankara och de ersätter då de valda politikerna i regeringen. Barnen har en vald president och en statsminister som styr Turkiet under en dag för att visa hur viktigt det är att låta barn synas i samhället. På många ställen får barn också ta över platser i statliga företag.

Traditionsenligt sedan 1986, kommer barn från hela världen till Turkiet för att representera sitt eget land och dess kultur. Dessa barn bor hos turkiska familjer och får möta turkiska barn. Detta anordnas av den turkiska radion och TV:n.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Barnkonventionens dag. Unicef. Läst 4 oktober 2012.