Irländska kyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Irländska kyrkan
Typ Kristet samfund
Officiella språk Irländska

Irländska kyrkan är en självständigt samfund inom den Anglikanska kyrkogemenskapen som verkar på Irland.

En irisk kyrka grundades genom missionsinsatser av walesaren Patrick och andra missionärer under 400-talet. Öns gudstjänstliv kom att firas enligt keltisk rit, och klostren hade en mer central roll i kyrkoorganisationen än vad fallet var på kontinenten. Den irländska kyrkan övergick efter kyrkomötena i Rathbreasail 1118 och Kells 1152 till romersk rit, och en stiftsorganisation av kontinentalt snitt utvecklades. Den Irländska kyrkan leds, då och nu, av ärkebiskopen av Armagh.

Irland kom under engelsk överhöghet 1171 när kung Henrik II av England lät invadera ön. Den Engelska kyrkan blev ett självständigt trossamfund 1534, och den Irländska kyrkan följde efter 1536. I likhet med reformationen i England behölls de tre gamla trosbekännelserna och det tredelade kyrkliga apostoliska ämbetet med diakoner, präster och biskopar, men till skillnad från den Engelska kyrkan utvecklade den Irländska kyrkan en mera reformert profil. Under ärkebiskop Ussher av Armagh antog den Irländska kyrkan 1615 Irländska artiklarna, som bejakade predestinationsläran, men de föll ur bruk vid restaurationen 1660. De trettionio artiklarna antogs först 1634, och har i den Irländska kyrkan behållit en betydligt starkare ställning än i de flesta andra anglikanska kyrkor.

Nya testamentet översattes till iriska 1602 och hela Bibeln förelåg 1680. Den engelska gudstjänstboken Book of Common Prayer, ’allmänna bönboken’, översattes 1606, och reviderades 1712, 1878, 1926 och 2004.

Majoriteten av Irlands befolkning förblev medlemmar i den Romersk-katolska kyrkan, och de flesta engelskspråkiga irländare valde att tillhöra den Presbyterianska kyrkan. Antalet irländska anglikaner, som utgör en medelväg mellan de båda förutnämnda trossamfunden, har därmed alltid varit litet.

När Förenade kungariket Storbritannien och Irland bildades år 1801 blev ärkebiskopen av Armagh och tre andra irländska biskopar ledamöter i det brittiska överhuset, men detta bruk avskaffades samtidigt som den Irländska kyrkan blev fri från staten, och ett irländskt kyrkomöte grundades. Beslutet fattades 1869 och trädde i kraft 1871.

Den Irländska kyrkan finns på hela ön, även efter 1921 då ön delades i Republiken Irland och en av de fyra riksdelarna i Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland.

Irländska kyrkan prästviger kvinnor sedan 1991.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Church of Ireland