Islamofobi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om fördomar. För saklig kritik av religionen islam, se Kritik av islam. För saklig kritik av politisk islam, se Kritik av islamism
På bilden håller en amerikansk man ett plakat med texten "Islamophobic and proud of it" (svenska: "Islamofob och stolt över det"). En gris porträtteras också på plakatet, troligtvis för att markera då muslimer inte får äta griskött. Bilden togs 15 september 2007 under protestaktionen "Gathering of Eagles" utanför JustitiedepartementetPennsylvania Avenue i Washington DC. Under protesten mot antikrigsdemonstrationen (demonstration mot Irakkriget) skriker han "förrädare" och "besegra jihad" mot tiotusentals demonstranter.

Islamofobi (grekiska phobos, φόβος: fruktan) eller islamfientlighet är ett begrepp inom sociologi, politik och kriminalstatistik som åsyftar rädsla, hat, rasism (se exempelvis kulturrasism) eller fördomar riktade mot muslimer och islam.[1][2][3] Islamofobi utgör motiv för vissa hatbrott, religiös förföljelse och diskriminering som drabbar muslimer.[4] I exempelvis Sverige anmäldes 306 fall av hets mot folkgrupp med "islamofobiska motiv" år 2012 enligt Brottsförebyggande rådet.[5]

Islamofobi är inte synonymt med kritik av islam som religion och kultur, eller kritik av islamism som politisk ideologi och normsystem, även om kritiker av termen menar att islamkritik ofta stämplas som islamofobi istället för att bemötas sakligt.[6]

Begreppet islamofobi används som beskrivning av överdrivna föreställningar om att muslimers närvaro i ett samhälle utgör en fara[7] till följd av att deras religion betraktas som väsensskild från andra religioner. Islamofobi avser ofta negativa eller kulturrasistiska generaliseringar kring kulturella särdrag bland muslimer, till följd av att muslimer betraktas som ett kollektiv med oförändliga kulturella särdrag istället för som individer från en rad skilda kulturer (det finns inte bara en muslimsk kultur).

Islamofobiska åsikter innefattar, likt antisemitism, ofta konspirationsteorier med det vanligaste temat att det pågår en kamp mellan "raser" och kulturer. De islamofobiska konspirationsteorierna utmålar muslimerna som "fysiska ockupanter" som försöker ta över västvärlden genom massinvandring och barnafödande,[8] och därmed slå sönder den inhemska kulturen och identiteten; I Sveriges fall skulle detta vara svenskheten. Motståndarna i denna utmålade kamp är enligt konspirationsteoretikerna också det "politiskt korrekta" etablissemanget, såsom etablerade politiska partier och etablerad media i Sverige, som står på mångkulturalismens sida och därmed uppfattas stå på islams sida.


Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Efterledet -fobi avser i detta sammanhang inte en kliniskt påvisbar diagnos på en sjuklig rädsla, utan efterledet används i överförd betydelse på samma sätt som i xenofobi (främlingsfientlighet), kristofobi (fördomar mot kristna) och homofobi (i det begreppets icke-psykologiska betydelse). Begreppet Islamofobi har även betydelselikhet med kulturrasism, religionsförföljelse, antisemitism,[9][10] och orientalism[11][12]. Begreppet kan användas pejorativt.

Svensk kriminalstatistik[redigera | redigera wikitext]

Antireligiöst motiverade hatbrott har ökat i Sverige på senare år. Antal polisanmälningar om islamofobiska brott har ökat med 13% åren 2008 till 2012 (från 272 brott till 306), vilket kan jämföras med att antisemitiska brott har ökat med 39% (från 159 brott till 221), och övriga antireligiösa hatbrott (inklusive 200 kristofobiska av totalt 258 polisanmälningar) med 51% (från 171 brott till 258). Gränsdragningen mellan antirieligiösa och främlingsfientliga motiv är emellertid ofta oklar. Totala antalet polisanmälda hatbrott har under perioden minskat med 6% (från 5 895 brott till 5 518).[4][5] Sett ur ett längre tidsperspektiv har islamofobi inom extremhögern alltmer ersatt[ej i angiven källa] antisemitism.[13]

Svenska myndigheters definition[redigera | redigera wikitext]

Enligt Nämnden för statligt stöd till trossamfund är islamofobi omotiverad intolerans och motvilja mot islam, muslimer och muslimska kulturyttringar, eller attacker på och diskriminering av muslimer som motiveras av sådan fientlighet. Exempel på uppfattningar som brukar betecknas som islamofobiska är att islamsk kultur skulle vara fundamentalt annorlunda, essentiell, underlägsen och mer våldsinriktad än västerländsk och kristen kultur, att ökningen av antalet muslimer skulle innebära ett hot mot västerländsk kultur.[14]

”Termen islamofobi anspelar på en rädsla för islam och muslimer. Termen inbegriper dock inte bara denna rädsla. Många muslimer upplever att det förs en propaganda mot islam och de personer som representerar denna religion. Islamofobi kan därför kort definieras som en rädsla för islam och muslimer, och som aktiverar en antiislamisk reaktion riktad mot muslimer.” (Regeringskansliet[1])

”I denna statistik definieras islamfobiska hatbrott

som brott som begås på grund av rädsla för, fientlighet eller hat mot islam och muslimer, som aktiverar en antiislamisk reaktion mot islam, muslimsk egendom, dess institutioner eller den eller dem som är, eller uppfattas vara, muslimer eller representanter för muslimer.

Såväl personer som är praktiserande muslimer och som uppfattas vara muslimer drabbas vid islamofobiska hatbrott.” (Brottsförebyggande rådet[4])

”Definitionen av islamofobi är beroende av hur och i vilket sammanhang man använder ordet. Det kan vara ett uttryck för rädsla för gruppen muslimer, men också för religionen islam. Begreppet omfattar ibland också en rasistisk reaktion eller en strukturell diskriminering som drabbar muslimer.” (Forum för levande historia[2])

Begreppet islamofobi används som kritisk beskrivning av negativa eller kulturrasisitska generaliseringar kring kulturella särdrag bland muslimer, till följd av att muslimer betraktas som ett kollektiv med oförändliga kulturella särdrag istället för som individer från en rad skilda kulturer (det finns inte bara en muslimsk kultur).

Kritik av begreppet[redigera | redigera wikitext]

En invändning mot begreppet islamofobi är att det blandar samman kritik mot islam som religion med stigmatisering av muslimer. I en artikel på kultursidan i Dagens Nyheter kritiserar författaren Torbjörn Elensky att begreppet islamofobi används som ett "skrämselord" för att tysta kritik mot religiösa och politiska organisationer och institutioner.[15]

I en artikel på kultursidan i Expressen anser författaren och frilansjournalisten Dilsa Demirbag-Sten att det är fel att islamofobi likställs med rasism och antisemitism och menar att det vore mer korrekt att kalla det "muslimofobi", eftersom detta uttryck betonar att denna omotiverade rädsla är riktad mot en religiös grupp och inte mot en ideologi.[16]

I Göteborgsposten skriver Lars Åberg i en debattartikel, att begreppet islamofobi är "halt, formlöst, amöbalikt, flexibelt, rymligt, kafkaartat destruktivt och framför allt oprecist".[17]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Notförteckning[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”Islamofobi”. Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter. Regeringskansliet. Arkiverad från originalet den 14 juni 2007. http://web.archive.org/web/20070614103850/www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?action=pod_show&id=22&module_instance=10. Läst 27 september 2010. 
 2. ^ [a b] ”Vad betyder islamofobi?”. Forum för levande historia. http://www.levandehistoria.se/node/99. Läst 27 september 2010. 
 3. ^ Antisemitism och islamofobi - utbredning, orsaker och preventivt arbete.
 4. ^ [a b c] ”Hatbrott 2008”. Rapport 2009:10. Brottförebyggande rådet. sid. 50. http://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f180002855/2009_10_hatbrott_2008.pdf. Läst 27 september 2010. 
 5. ^ [a b] Hatbrott 2012, Brottsförebyggande rådet. Accessdatum 2013-12-23.
 6. ^ Ali A. Rizvi (2014) The Phobia of Being Called Islamophobic
 7. ^ Jan Hjärpe, Islamofobi i Nationalencyklopedins nätupplaga. Refererar Mattias Gardell, Islamofobi, Stockholm: Leopard, 2010, ISBN 978-91-7343-288-7
 8. ^ Antisemitism och islamofobi - utbredning, orsaker och preventivt arbete. sidan 12. 2013-12-16.
 9. ^ Otterbeck & Bevelander 2006, s. 9 f
 10. ^ Commission on Human Rights, Report on the sixtieth session (15 March -23 April 2004), sid 136. (Arkiverad på archive.org.)
 11. ^ Said, Edward (2000). Orientalism. Stockholm: Ordfront. ISBN 91-7324-794-4.
 12. ^ Mahmood Mamdani (2004), Good Muslim, Bad Muslim: America, the Cold War, and the Roots of Terrorism. New York: Pantheon. ISBN 0-375-42285-4.
 13. ^ SvD: Breivik bryter terroristmall
 14. ^ Borell, Klas: Islamofobiska fördomar och hatbrott, Nämnden för statligt stöd till trossamfund.
 15. ^ Torbjörn Elensky (28 februari 2008). ”"Islamofobi" är ett skrämselord”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/islamofobi-ar-ett-skramselord-1.625310. 
 16. ^ Dilsa Demirbag-Sten (7 mars 2008). ”Vem är islam?”. Expressen. http://www.expressen.se/kultur/1.1076565/vem-ar-islam. 
 17. ^ Lars Åberg (31 januari 2015) "Berättigad oro för islamism är ingen fobi" Göteborgsposten

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]