Islands herrlandslag i fotboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Islands herrlandslag i fotboll
Flag of Iceland.svg
Smeknamn Strákarnir okkar
Fotbollsförbund Islands fotbollsförbund (Knattspyrnusamband Íslands)
Federation Uefa
Förbundskapten Sverige Lars Lagerbäck
Asst. tränare Island Heimir Hallgrímsson
Lagkapten Hermann Hreiðarsson
FIFA-rankning 28 (12 mars 2015)[1]
Flest landskamper Rúnar Kristinsson
 • Antal landskamper 104
Flest mål Eiður Guðjohnsen
 • Antal mål 24
Första landskamp
Inofficiell:
 Färöarna 0–1 Island 
(Färöarna, 29 juli 1930)
Officiell:
 Island 3–0 Danmark 
(Reykjavik, 17 juli 1946)
Största vinst
Inofficiell:
 Island 9–0 Färöarna 
(Keflavík, 10 juli 1985)
Officiell:
 Island 5–0 Malta 
(Reykjavik, 27 juli 2000)
Största förlust
 Norge 12–0 Island 
(Bergen, 28 juni 1946)
 Danmark 14–2 Island 
(Köpenhamn, 23 augusti 1967)
Kit left arm thinredborder.png
Lagfärger
Kit body iceland1011h.png
Lagfärger
Kit right arm thinredborder.png
Lagfärger
Kit shorts puma06withwhite.png
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm thinredborder.png
Lagfärger
Kit body iceland1011a.png
Lagfärger
Kit right arm thinredborder.png
Lagfärger
Kit shorts puma06onwhite.png
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Världsmästerskap
 Spelade mästerskap 0
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0
Olympiska spelen
 Spelade turneringar 0
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0
Europamästerskap
 Spelade turneringar 0
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0

Islands herrlandslag i fotboll tillhörde fram till mitten av 1990-talet de så kallade "strykgängen", som ofta brukade förlora, men har därefter spelat allt bättre, även om man ännu (efter kvalet till EM 2012) inte lyckats kvalificera sig för spel i VM, EM eller OS.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Islands fotbollsförbund bildades 1921 och är sedan 1923 medlem av FIFA samt sedan 1954 av UEFA. Island spelar sina större matcher på huvudarenan Laugardalsvöllur.

Första internationella matchen spelades den 17 juli 1946 hemma i Reykjavik mot Danmark, vilken Island förlorade med 0-3. Största segern hittills är 9-0 över Färöarna, 10 juli 1985. Största förlusten kom 23 augusti 1967 borta mot Danmark (2-14). Island har firat mindre framgångar, som till exempel då de spelade 1-1 mot Frankrike i inledningen av kvalspelet till EM 2000.

Den 18 augusti 2004 nådde Island en stor framgång genom att vinna en träningsmatch mot Italien med 2-0 i Reykjavik.

Island i stora turneringar[redigera | redigera wikitext]

VM[redigera | redigera wikitext]

 • 1930 till 1950 - Ställde ej upp
 • 1954 - Deltagande ej godkänt av FIFA
 • 1958 - Kvalade inte in
 • 1962 till 1970 - Ställde ej upp
 • 1974 till 2010 - Kvalade inte in


Kvalspelet till VM 1958 slutade med en dunderflopp mot Belgien och Frankrike. Man förlorade alla fyra matcher och slutade på 0 poäng med målskillnaden 6-26.

I kvalet till VM 1974 hamnade de i en grupp med Nederländerna, grannen Norge och Belgien. Precis som 1958 blev det 0 poäng och målskillnaden 2-29.

I kvalet till VM 1978 hamnade de i en grupp med Nordirland, Belgien och Nederländerna. Det blev förluster mot både Belgien och Nederländerna. Men mot Nordirland vann de hemma men förlorade borta. Det gav Islands första poäng, men de slutade ändå sist i gruppen, med bara två poäng.

Därmed var varken förväntningarna eller förhoppningarna särskilt stora inför nästa mästerskapsval till VM 1982 heller. 2 segrar blev det, båda mot jumbon Turkiet samt två oavgjorda matcher mot stornationen Tjeckoslovakien och Wales. Men mot de mer meriterade nationerna blev förlusterna förnedrande stora men Island kunde ändå glädjas åt att för första gången inte behöva se sig på jumboplatsen i tabellen.

Kvalet till VM 1986 fick i och för sig en smakstart för Island då man besegrade Wales i första omgången med uddamålet. Magnús Bergs hette den då hjältehyllade målskytten. Glädjen blev dock kortvarig, poängen från den första omgången blev den enda som flödade in på Islands poängkonto. Helt hopplöst såg läget dock inte ut till en början. I båda matcherna mot spanjorerna hade isländarna 1-0 ledning men ändå slutade båda matcherna med spansk uddamålsseger.

Starten av nästa kvalbatalj till VM 1990 började minst lika bra. Island kunde benämna sig obesegrade efter 2 matcher, 1-1 resultat mot Turkiet och Sovjetunionen och då bör kanske tillägga att Island haft ledningen i båda. Östtyskland blev dock för svåra, bortamatchen slutade 2-0 till DDR. Men Island fixade nya poäng mot Sovjet och Österrike, denna gång var det Island som kvitterade sent mot Sovjet till 1-1 och Österrikematchen gav en poäng i en tråkig mållös match. Totalt förlorade Island faktiskt bara två matcher, den andra kom i bortamatchen mot Österrike, trots detta blev Island jumbo i en jämn grupp med Island bara tre poäng ifrån avancemang.

Isländska laget började på nittiotalet smått etablera sig som lag och stod sällan för brakförluster i kvalspelen. Framför allt var det försvarsspelet där Island sakta men säkert blivit skickligare. I VM-kvalet till USA-VM 1994 släppte ö-laget endast in 7 mål på 8 kvalmatcher. För första gången lyckades Island vinna tre kvalmatcher i samma kvalspel 1-0 över Luxemburg, 2-0 över Ungern och 2-1 över Ungern. Dessutom 1-1 matcher mot Luxemburg och Ryssland. Förlusterna skrevs till tre stycken, alla med uddamålet. Kort sagt en heroisk isländsk insats som dock inte innebar slutspel.

Förväntningarna inför nästa kvalspel var därmed upphaussade, men detta var dock förväntningar som inte infrias. Största glädjeämnet var väl de två 4-0 segrarna över blåbärslaget från Liechtenstein. Tre oavgjorda matcher blev det också men detta placerade naturligtvis Island långt ifrån tabelltoppen med endast Liechtenstein bakom.

Kvalspelet till VM 2002 blev även det ett något mellanmjölksmässigt kvalspel som blandade och gav. Dels en skrällseger över favorittippade Tjeckien men även 3-0 förlust mot ett betydligt sämre Nordirland. Storförlust mot Danmark med 6-0 varvades med övertygande dubbelsegrar mot Malta. Slutresultatet 4 segrar, 1 oavgjorda samt 5 förluster är ganska så talande för kvalspelet. Varken bottennapp eller succé men inte på långa vägar något som räckte till slutspel.

Inför kvalspelet till VM 2006 väntade Island fortfarande på att för första gången kvalificera sig för ett mästerskapsslutspel. Även om man inte väntat sig att vara i närheten av att nå denna bedrift får kvalspelet ur isländsk synpunkt ses som ett misslyckande. Kvalet började med 3-1 förlust mot et överlägset Bulgarien, men inte ens mot de lägre rankade lagen i gruppen kunde Island plocka värdefulla poäng. Ungern vann knappt med 3-2 och blåbärsnationen Malta som tidigare fallit med 7-0 mot Sverige kunde även de stå emot Island och få med sig 0-0. Storförluster mot favoriterna Kroatien och Sverige följdes av ännu ett knapp förlust mot Ungern. Islands storstjärna Eiður Guðjohnsen levererade men hans sex mål i kvalet var förgäves då Islands försvarsspel var otroligt svajigt. Utan seger behövde man dock inte bli då Malta kunde slås hemma med 4-1 vilket reste Island upp från jumboplatsen i gruppen.

I Kvalspelet till världsmästerskapet i fotboll 2010 (UEFA) hamnade de i samma grupp som Nederländerna, Skottland, Norge och Makedonien. Det blev inga större framgångar för Island under kvalet. De bästa matcherna var mot Norge (2-2 borta och 1-1 hemma) och Makedonien (1-0 hemma och 0-2 borta).

Inför kvalet till 2014 års upplaga av VM var svenske Lars Lagerbäck tränare för Island och stod för uppgiften att ta Island till sitt första mästerskap. Kvalet började lovande med en något överraskande 2-0 seger mot Norge men dessvärre följdes detta av en uddamålsförlust mot bottenrankade Cypern. Kort sagt upp som en sol ned som en pannkaka. Men efter regn kommer som bekant solsken och i tredje omgången var marginalerna på Islands sida och man kunde inkassera en viktig bortaseger mot Albanien. Jämnheten fortsatte dock att lysa med sin frånvaro och i fjärde omgången åkte man på en 2-0 förlust mot favorittippade Schweiz. Men Island ryckte återigen upp sig och vann en ännu en viktig bortaseger mot Slovenien. Returmötet i Island gick dessvärre inte lika felfritt utan innebar isländsk förlust med 4-2 vilket så långt parkerade Island på tredje plats, en poäng efter Albanien samt 5 efter Schweiz. Efter sommarupphållet svarade Island för en bragdvändning intill näst lik den Sverige utförde mot Tyskland. Efter att först tidigt chockat bortapubliken i Schweiz med ett ledningsmål efter bara någon minut tappade man allt och låg under med 4-1 i femtioförsta minuten. Kolbeinn Sigþórsson replikerade snabbt till 4-2 kort efter Schweiz fjärde mål. Och inte nog med att 1-0-målskytten Jóhann Berg Guðmundsson 22 minuter från slutet nätade till 4-3 utan skulle dessutom frälsa Island med ett hattrick som innebar 4-4 på stopptid. Detta gav Island en bragdartad poäng som höll Island kvar i gruppens toppstrid. Det fortsatte i dur och Island vann den oerhört viktiga matchen mot Albanien med 2-1 efter att vänt ett tidigt 0-1 underläge. Näst sista matchen mot jumbon Cypern gick felfritt, 2-0 efter att anfallaren Gylfi Sigurðsson gjort sitt fjärde mål i kvalet. I sista direkt avgörande matchen mot nordiska konkurrenten Norge var det dags för en annan målskytt att kliva fram och göra sitt fjärde mål för kvalet, Kolbeinn Sigþórsson. Trots en norsk kvittering kunde faktumet konstateras att Island mycket bragdartat kvalificerat sig för ett playoff-möte.

Där ställdes man mot Kroatien med världspelare såsom Luka Modrić och Mario Mandžukić. I hemmamötet på ett kallt Laugardalsvöllur lyckades islänningarna hålla ut trots starka kroatiska forceringar mot slutminuterna. 0-0 fick anses som ett godkänt resultat efter att fått en något tveksam utvisning i början på andra halvlek och därmed spelade med en man mindre i ca. 40 minuter av matchen.

EM[redigera | redigera wikitext]

 • 1960 - Ställde ej upp
 • 1964 - Kvalade inte in
 • 1968 - Ställde ej upp
 • 1972 - Ställde ej upp
 • 1976 till 2008 - Kvalade inte in

Island spelade sitt första EM-kval till EM 1964, men det blev hemgång efter 2-4 borta och 1-1 hemma mot Irland.

Nästa kval spelade man till EM 1976. Man lottades i samma grupp som Östtyskland, Belgien och Frankrike. Efter 2-1 hemma och 1-1 borta mot Östtyskland samt en pinne mot Frankrike slutade Island sist i sin grupp med fyra poäng.

Efter detta kval blev det nya tag med 1980 års kval. Island förlorade samtliga matcher och slutade därför sist i gruppen.

Det kommande kvalet, till EM 1984 i Frankrike slutade med endast en vinst mot Malta (1-0 hemma). Den enda andra poängen skulle bli en skrällpoäng hemma mot Nederländerna (1-1). Det hindrade holländarna från en eventuell EM-plats.

I nästkommande kval, 1988 års kval, gick bättre för Island. Två segrar mot Norge samt två oavgjorda räckte till att sluta fyra i gruppen, före just Norge. Det stora framsteget var att man lyckats förbättra både försvaret och anfallet, och i synnerhet anfallet. Trots bara fyra gjorda mål (tre i 1984 års kval) så släppte man "bara" in tio mål, tre färre än det senaste kvalet.

1992 års kval fick Island en målskillnad på 7-10, trots att bara Albanien var det enda laget som låg efter i tabellen. Poängsmässigt gick det dock inte så bra, och det var efter två segrar hemma mot Spanien och Island.

Till 1996 års kval lottades Island med bland annat Sverige i gruppen. Förväntningarna var måttliga efter det respektabla kvalet till VM i USA 1994. Större framgångar nåddes inte, en vinst mot Ungern och oavgjort mot Turkiet och Sverige räckte inte för att undvika jumboplatsen.

Vid kvalet till EM 2000 kom Island fyra, bakom Frankrike, Ukraina och Ryssland. Island tog två poäng mot de två bästa lagen i gruppen och en skrällseger mot Ryssland.

Kvalet till EM 2004 tillhörde de bättre för Islands del då de slutade grupptrea, bara en poäng bakom Skottland. De lyckades dock bara ta en poäng (hemma mot Tyskland) mot de två bästa lagen i gruppen.

Till 2008 års EM-kval placerade Island i en grupp tillsammans med Danmark, Lettland, Liechtenstein, Nordirland, Spanien och Sverige. De blev blandade resultat igenom hela kvalet. De matcher som gick bäst var mot Nordirland (3-0 borta och 2-1 hemma) och Spanien (1-1 hemma och bara 0-1 borta).

2012 års kval gick mindre bra för Island, till sist slutade de fyra i gruppen med fyra poäng. De fyra poängen togs mot Cypern efter 1-0 hemma och 0-0 borta.

Trupp[redigera | redigera wikitext]

Följande 24 spelare togs ut till EM-kvalmatcherna mot Lettland, och Nederländerna 10 oktober 2014 samt 14 oktober 2014.

# Pos. Namn Födelsedatum (ålder) Matcher Mål Klubb
1 MV Hannes Þór Halldórsson 27 april 1984 (30 år) 24 0 Norge Sandnes Ulf
12 MV Gunnleifur Gunnleifsson 14 juni 1975 (39 år) 26 0 Island Breiðablik
13 MV Ingvar Jónsson 18 oktober 1989 (25 år) 0 0 Island Stjarnan
2 F Birkir Már Sævarsson 11 november 1984 (30 år) 43 0 Norge Brann
3 F Hallgrímur Jónasson 4 maj 1986 (28 år) 11 3 Danmark SønderjyskE
5 F Sölvi Ottesen (vice-captain) 18 februari 1984 (31 år) 25 0 Ryssland Ural Sverdlovsk Oblast
6 F Ragnar Sigurðsson 19 juni 1986 (28 år) 40 0 Ryssland Krasnodar
14 F Kári Árnason 13 oktober 1982 (32 år) 36 2 England Rotherham United
18 F Theodór Elmar Bjarnason 3 april 1987 (27 år) 17 0 Danmark Randers
23 F Ari Freyr Skúlason 14 maj 1987 (27 år) 25 0 Danmark Odense
4 MF Þórarinn Ingi Valdimarsson 23 april 1990 (24 år) 1 0 Island ÍBV
8 MF Birkir Bjarnason 27 maj 1988 (26 år) 34 4 Italien Pescara
10 MF Gylfi Sigurðsson 8 september 1989 (25 år) 27 9 Wales Swansea City
15 MF Helgi Daníelsson 13 juli 1981 (33 år) 32 0 Danmark AGF
16 MF Ólafur Ingi Skúlason 1 april 1983 (31 år) 23 1 Belgien Zulte Waregem
17 MF Aron Gunnarsson lagkapten 22 april 1989 (25 år) 47 1 Wales Cardiff City
19 MF Rúrik Gíslason 25 februari 1988 (27 år) 31 2 Danmark FC Köpenhamn
20 MF Emil Hallfreðsson 29 juni 1984 (30 år) 45 1 Italien Hellas Verona
9 A Kolbeinn Sigþórsson 14 mars 1990 (25 år) 26 16 Nederländerna Ajax
11 A Alfreð Finnbogason 1 februari 1989 (26 år) 22 4 Spanien Real Sociedad
18 A Viðar Örn Kjartansson 11 mars 1990 (25 år) 2 0 Norge Vålerenga
20 A Jón Daði Böðvarsson 25 maj 1992 (22 år) 6 1 Norge Viking

Kända spelare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”FIFA/Coca-Cola World Ranking”. Fifa. 23 oktober 2014. http://www.fifa.com/worldranking/rankingtable/index.html. Läst 26 oktober 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]