Istari

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ithryn Luin)
Hoppa till: navigering, sök

Istari är en trollkarlsorden med fem kända medlemmar i J.R.R. Tolkiens böcker. Dessa sändes till Midgård för att kämpa mot Sauron i början av tredje åldern. Alla karaktärerna klassas som maiar.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Bildande[redigera | redigera wikitext]

När orden skapades var bara två frivilliga, Curumo (Saruman) och Alatar. Alatar tog dock med sig sin bäste vän Pallando. Curumo, som var Aulës maia, tvingades ha med sig en maia att representera Aules fru, grönskans härskarinna Yavanna. Denne representant blev Aiwendil (Radagast).

Valars ledare Manwë valde dock även Olórin (Gandalf), som var Niennas lärling. Olórin tvekade dock från början till att ge sig av och var därför den som kom sist till Midgård. Dessa fem sändes till Midgård. Curumo, ledaren, var klädd i vitt, Aiwendil i jordbrunt, Alatar och Pallando i havsblått och Olórin i en grå resmantel. Círdan kunde dock ana storheten under denne slitne gubbe och gav honom därför Narya, eldringen.

Ithryn Luin[redigera | redigera wikitext]

Då Alatar och Pallando var klädda i blått när de anlände i Midgård fick de namnet Ithryn Luin av alverna, vilket är Sindarin för "de blå trollkarlarna".

Gärning i Midgård[redigera | redigera wikitext]

När istari väl var framme klarade de inte den enorma uppgift de fick. De två blå reste österut och försvann för alltid, Aiwendil blev förälskad i naturen och tillbringade all sin tid med växter och djur, Curumo föll offer för ondskan och blev till sist mördad av sin egen tjänare. Endast Olórin lyckades till sist fullfölja sitt uppdrag och fick därför resa hem igen tillsammans med Elrond, Galadriel, Bilbo Bagger och Frodo Bagger.