Jägarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För uppföljaren till filmen, se Jägarna 2.
Jägarna
(Jägarna)
Genre Thriller
Regissör Kjell Sundvall
Producent Joakim Hansson
Björn Carlström
Manus Kjell Sundvall
Björn Carlström
Skådespelare Rolf Lassgård
Lennart Jähkel
Helena Bergström
Jarmo Mäkinen
Åke Lindman
Originalmusik Björn J:son Lindh
Produktionsbolag FilmTeknik
FilmhusAteljéerna AB
Premiär 1996
Speltid 118 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
Uppföljare Jägarna 2
IMDb SFDb

Jägarna är en svensk thriller från 1996 i regi av Kjell Sundvall med Rolf Lassgård och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 2 februari 1996.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Erik har jobbat som polis i Stockholm i många år men återvänder till hembygden i Norrbotten. Erik börjar nysta i de fall av tjuvjaktälg och ren som har pågått en längre tid och som den lokala polisen har nonchalerat. Den lilla byn filmen utspelar sig i är korrumperad och styrs till viss del av egna lagar, så därför väcker inte Eriks efterforskningar direkt några positiva reaktioner. Det visar sig snart att Eriks egen bror är inblandad och härvan får allt större proportioner.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Jägarna inspirerades av ett verkligt fall av organiserad tjuvjakt i Norrbotten, den så kallade Kalixhärvan. Inför filmen tog Sundvall kontakt med den i jakt- och hothärvan utpekade Harald Holmqvist för att samla material till filmen.[1]

Tanken med att förlägga inspelningarna till Älvsbyn var att man tänkte använda järnvägsstationen i en nyckelscen i filmen. Denna scen ströks dock ur manus innan inspelningarna kommit igång. Filmens polisstation var ursprungligen filmens produktionskontor. Av ekonomiska skäl tvingades man dock förvandla denna till inspelningsplats istället. Produktionskontoret fick istället flytta till ett hotellrum.

Leifs hund Zorro hette i manuset Salka, men då denne vägrade att lystra till något annat namn än just Zorro tvingades man ändra i manuset.

Ett inte namngivet filmbolag i Hollywood ville göra en nyinspelning av filmen. Producenterna ville att filmen skulle utspela sig i Nevadas öken, där cowboys skulle skjuta vildhästar för skojs skull. Kjell Sundvall var först positiv till idén, men ändrade sig när han fick kännedom om handlingen.[2]

Brodern Leif (Lennart Jähkel) sjunger några kända operastycken i ett antal scener i filmen. Det är dock inte Lennart Jähkels röst som hörs, eftersom han är dubbad av operasångaren Jesper Kemi.

När Stadskampen besökte Luleå år 2001, så var Rolf Degerlund (som spelade Eilert i filmen), den som sa vilka tittaruppdrag som luleborna skulle ordna. Då pratade Staffan Ling med Degerlund och påstod att en del folk menar att filmen Jägarna bygger på fördomar om norrlänningar.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Låttext utan titel: "När dimman sakta skingrar sig, kan jag höra ditt hjärta slå. Natten driver mot sitt slut och du säger du måste gå. Är det fortfarande vi två?"

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Johnsson, Fredrik (15 juni 2008). ”Kalixhärvan” (MP3). Sveriges Radio P3: P3 Dokumentär. http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p3_dokumentar_080623010036.mp3. Läst 8 januari 2010. 
  2. ^ ”Trivia for Jägarna” (på engelska). Internet Movie Database. http://www.imdb.com/title/tt0116736/trivia. Läst 8 januari 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]