Jöns Gerekesson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ärkebiskop Jöns Gerekesson
Kyrka Romersk-katolska kyrkan

Stift Uppsala stift, ärkebiskop
Period 14081421
Företrädare Henrik Karlsson
Efterträdare Johan Håkansson

Stift Skálholts stift, biskop
Period 14261433
Företrädare Árni Ólafsson
Efterträdare Jón Vilhjálmsson Craxton

Död 18 augusti 1433

Jöns Gerekesson (latin Johannes Gerechini), född troligen i Danmark, död 18 augusti 1433Island,[1] son till lågfrälse Gereke Jensen Lodehat, vars släkt hade skaffat sig en stark ställning i den svenska kyrkan och vid det svenska hovet, var Sveriges ärkebiskop 14081421.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Gerekesson bedrev studier i Paris (1401) och Prag (1404), och blev präst i Danmark och kansler till Erik av Pommern. År 1408 utsågs han av Gregorius XII till ärkebiskop i Uppsala, efter att den först valde ombads avgå av konungen och drottning Margareta.

När Gregorius XII avsattes vid konciliet i Pisa 1409, gungade Johannes ställning, men 1410 utnämndes han än en gång till ärkebiskop (se för övrigt Den stora schismen). Kung Eriks inställning växlade därefter från välvilja till dess motsats, fastän av andra skäl.

Johannes är bland annat på grund av alla politiska motsättningar utan jämförelse den sämst beryktade i Uppsalas annaler, men har av andra ansetts vara ett helgon; ansågs av kritiker till kungamaktens kontroll över kyrkan, vara befriad från alla moraliska betänkligheter, vara ointresserad av sina plikter, amorös, nepotisk, våldsbenägen och mycket girig. Trots att han hade Stockholms slott, och delar av Stockholms och Stäkets län till förläning, skuldsatte han sig, använde grovt våld mot dominikanermunkarna och mutor för att bli fri.

Enligt ryktet hade Johannes Gerechini flera harem på sina gårdar, och en bekräftad otrohetsaffär med en gift kvinna med vilken han fick två barn, samt ett enormt motstånd från såväl kungen som Uppsalakapitlet, ledde till att påven och kurian 1422 utfärdade en bulla som för evig tid skulle skilja honom från ärkebiskopsstolen. Celibatet var dock ännu inte helt genomdrivet.

Trots allt blev Johannes Gerechini vald till biskop på Island 1430. Till en början respekterad av islänningarna, blev han senare hatad av engelsmän som började intressera sig för ön, varför han greps och dränktes i en säck med en sten fastbunden vid halsen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Åsbrink, Gustav & Westman, Knut B., Svea rikes ärkebiskopar från 1164 till nuvarande tid, Bokförlaget Natur och Kultur, Stockholm 1935. Sidan 132
  • Svenskt biografiskt lexikon
  • Svenska män och kvinnor


Föregångare:
Henrik Karlsson
Ärkebiskop i Uppsala
1408–1421
Efterträdare:
Johan Håkansson
Föregångare:
Árni Ólafsson
Biskop i Skálholt
1426–1433
Efterträdare:
Jón Vilhjálmsson Craxton