Jörgen Mulligan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Jörgen Mulligan, född 18 april 1945, svensk skådespelare och estradör från Norrköping.

Jörgen Muligan debuterade som 7-åring, då han framträdde med Povel Ramels The Gräsänkling bluesBarnens dag i Norrköping. Under 1960-talet var han engagerad i flera av Tjadden Hällströms revyer på Lilla Teatern i Norrköping. 1967 kom han till Arbisteatern där han medverkade i ett flertal operetter bl.a. Glada Änkan 1967, Csardasfurstinnan 1969 och Cirkusprinsessan 1971. Han regisserade, ansvarade för scenografi och kostym samt spelade huvudrollen i succén Hur man lyckas i affärer utan att egentligen anstränga sig på Arbis 1979.

Sedan 1981 är han engagerad vid Östgötateatern i Norrköping - Linköping, där han framförallt medverkat i musikaler som bl.a. Candide, Sweet Charity, Little Shop of Horrors och My fair Lady. 1993 gjorde han stor succé som nattklubbsstjärnan Albin/Zaza i La Cage Aux Folles, samma roll gjorde han på Folkan i Stockholm, men då i talpjäsversionen Min mamma herr Albin 1995. På Östgötateatern har han även medverkat i en lång rad talpjäser bl.a. Samtal efter en begravning, Streber och Trettondagsafton.

Jörgen har turnerat med Riksteatern bl.a. Oh mein Papa, Fantomen på Operan och My fair Lady. Han har spelat fars med Tjadden Hällström på Skandiateatern och krogshowat med Git Gay på Hotel Kramer i Malmö. Mulligan har också gjort sig känd som skicklig imitatör av Zarah Leander. I dokumentärfilmen Jörgen med Z berättar han om sin vänskap med Zarah.

2009 mottog Jörgen Zarah Leander-stipendiet.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jörgen mottager Zarah Leander-stipendiet