Jacques Barrot

Från Wikipedia
Jacques Barrot.

Jacques Barrot, född 3 februari 1937 i Yssingeaux, Haute-Loire, död 3 december 2014 i Neuilly-sur-Seine, var en fransk politiker.[1]

Barrot innehade först flera olika ministerposter i Frankrike, och var medlem i det konservativa partiet UMP. Han utnämndes i april 2004 till EU-kommissionär med ansvar för unionens regionalpolitik i Prodi-kommissionen sedan företrädaren Michel Barnier kallats hem för att bli fransk utrikesminister. När Kommissionen Barroso I tillträdde i november 2004 blev han transportkommissionär och en av fem vice ordförande. Efter att Franco Frattini blivit italiensk utrikesminister övertog Barrot dennes portfölj som kommissionär med ansvar för rättsliga frågor. Han avgick i samband med att Kommissionen Barroso II tillträdde.

Barrot anklagades för bedrägeri, och en stor skandal uppstod när den brittiska Europaparlamentarikern Nigel Farage avslöjade Barrots brott under 2004 precis innan kommissionen skulle påbörja sin mandatperiod. Det var under år 2000 som Barrot begick bedrägeriet, men han fick amnesti av president Jacques Chirac, vilket till och med gjorde det illegalt att nämna Barrots brott i Frankrike.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Jacques Barrot, 27 februari 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Michel Barnier
EU-kommissionär med ansvar för regionalpolitik
tillsammans med Péter Balázs
20042004
Efterträdare:
Danuta Hübner
Företrädare:
Loyola de Palacio
EU:s transportkommissionär
20042008
Efterträdare:
Antonio Tajani
Företrädare:
Franco Frattini
EU-kommissionär
med ansvar för rättsliga och inrikes frågor

20082010
Efterträdare:
Viviane Reding rättsliga frågor
Cecilia Malmström inrikes frågor
Företrädare:
Michel Barnier
och Pascal Lamy
EU-kommissionär från Frankrike
20042010
Efterträdare:
Michel Barnier