James Webb-teleskopet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
James Webb Space Telescope
James Webb Space Telescope
James Webb Space Telescope
Allmän information
Status Under utveckling
Organisation NASA, ESA, CSA
Läge 1.5×106 km från jorden
L2 Lagrangepunkt
Omloppstid 1 år
Uppskjutning 2018
Uppskjutnings-farkost Ariane 5
Uppdragets varaktighet 5 år (design)
10 år (mål)
Våglängd 0.6 - 28 µm (Infraröd)
Rymdteleskopets egenskaper
Massa 6 200 kg
Teleskopstyp Cassegrain reflektor
Diameter ~6.5 m
Ljusamlande yta 25 m2
Fokal längd 131.4 m

James Webb-teleskopet (James Webb Space Telescope, förkortad JWST), efter Nasa-chefen James E. Webb, är ett planerat rymdteleskop och efterföljaren till Rymdteleskopet Hubble. Teleskopet ska skickas upp i rymden år 2018 med hjälp av en Ariane 5-raket. JWST är ett samarbete mellan NASA, ESA och Canadian Space Agency.

Vetenskapliga mål[redigera | redigera wikitext]

  • Studera de första ljusa objekten som bildades i universum cirka 400 miljoner år efter big bang.
  • Studera hur galaxerna bildas och utvecklas.
  • Studera stjärnornas och planeternas födelse.
  • Studera solsystemet och exoplaneter runt andra stjärnor.

Teknik[redigera | redigera wikitext]

Teleskopet är ett IR-teleskop vilket innebär att det registrerar infraröd strålning. Det har dock förmåga att uppfatta delar av det synliga ljuset. Spegeln består av 18 segment och är hela 6,5 meter i diameter. För att spegeln ska få plats i bärraketen måste 3 segment på varje sida vikas in bakom huvudsektionen på 12 segment. Spegeln är tillverkad av metallen Beryllium som är lätt och starkt.

JWST kommer att ligga i omloppsbana runt solen i en av jordens lagrangepunkter (L2) på ca 1,5 milj km avstånd från jorden. Det innebär att jorden alltid kommer ligga mellan JWST och solen så att bilderna inte störs av solljus.

Instrument[redigera | redigera wikitext]

MIRI (Mid-Infrared Instrument) är en kamera och spektrograf som är känslig för våglängderna 5-27 µm (spektrografen upp till 29 µm). Instrumentets sensor kyls ned till 7 K.

NIRCam (Near-Infrared Camera) är en kamera med stort synfält och hög upplösning och är känslig för våglängderna 0,6 - 5 µm.

NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph) är en spektrograf som kan mäta spektrum på mer än 100 objekt samtidigt. Våglängdsområde 1 - 5 µm.

FGS (Fine Guidance Sensor) är en kamera som används för att rikta teleskopet mot förprogrammerade guidestjärnor. Guidestjärnorna täcker in 95 % av himlen. Teleskopet kan riktas med en känslighet på ungefär en millibågsekund.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]