Janne Långben

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jan Långben)
Uppslagsordet ”Långben” leder hit. För för insekterna, se Harkrankar. För spindeldjuren, se Lockespindlar. För romanen, se Pappa Långben.
Janne Långben
Stamp of Albania - 2001 - Colnect 372089 - Goofy 1932 Animal Cartoon Character.jpeg
Långben på ett albanskt frimärke 2001.
OriginalnamnDippy "Dawg" Dog – the Goof (obsolet)
G. G. "Goofy" Goof
Första filmMickey's Revue (1932)
Skapad avArt Babbitt
RöstskådespelareSe avsnittet röstskådespelare
Bakgrund
Kända täcknamnGeorge Geef (1950-tal), Stål-Långben (alter ego)
Kända släktingarMax Långben (son)
Kända vännerMusse Pigg
Kalle Anka
Svarte Petter (antagonist)

Jan "Janne" Långben (engelska: G. G. "Goofy" Goof), vardagligen bara Långben, är en film- och seriefigur i produktioner från Walt Disney Company. Han är en fabelhund.

Långben i kortfilmer[redigera | redigera wikitext]

Långben introducerades 1932 som en bifigur i kortfilmerna med Musse Pigg i huvudrollen. Ganska snart började han ta allt större utrymme och redan 1939 fick han sin egen spinoff-serie med kortfilmerna A Goofy Cartoon.[1] Den första av dessa var Jan Långben och gräshoppan 1939, där han beger sig ut på fisketur med gräshoppan Wilbur.[2] Fram till 1965, då serien lades ned, producerades 48 sådana filmer, ofta i form av instruktionsvideor. Pinto Colvig var Långbens röst ända till 1965.

År 1992 var Långben huvudfiguren i den tecknade TV-serien Långbens galna gäng (Goof Troop), som även har fått två uppföljare i form av långfilmer, Janne Långben – The Movie och En extremt långbent film. Långben har senare även haft en central roll i TV-serien Musses verkstad och dess uppföljare Hos Musse, där han arbetar som kypare. Han är också med i Musses klubbhus och Ducktales.

I samband med att Långben firade 75-årsjubileum 2007 släpptes kortfilmen Hur du installerar din hemmabio på bio som en hyllning till de äldre Långben-kortfilmerna.[3]

Långben i de tecknade serierna[redigera | redigera wikitext]

I serierna slog sig Långben tidigt ihop med Musse Pigg som deckare mot bland andra Svarte Petter och hans medhjälpare Borstis och Dum-Dum, samt Spökplumpen, Putte, Knölen och Emil Örn. Han har en kusin (halvbror)[förtydliga] som heter Indiana Jöns, en äventyrare som ofta drar med Musse på äventyr världen runt. Det händer att Långben får följa med.

Långben har en intelligent brorson, Gilbert, som även medverkar i serierna om Stål-Långben. Tillsammans med Musse gör Långben även tidsresor med hjälp av den tidsmaskin som professor Zapotec och Dr Marlin byggt och gömt i källaren på Ankeborgs historiska museum.

Disneytecknaren Paul Murry var känd för att teckna Långben på ett speciellt sätt som ingen annan tecknare gjorde.[förtydliga]

Långben i Kingdom Hearts[redigera | redigera wikitext]

I spelserien Kingdom Hearts är Långben en riddare som tillsammans med Kalle Anka beger sig ut för att rädda Kung Musse Pigg. På vägen möter de Sora. De går ut tillsammans för att inte bara leta efter Musse utan även för att leta efter Soras vänner och samtidigt förinta The Heartless. Långben är som vanligt både klumpig och dum, men han är modigare och starkare.

Långbens karaktär[redigera | redigera wikitext]

Långben ter sig ofta obegåvad, tankspridd och klumpig. Han har ofta egensinniga lösningar på problem, till exempel i Musse Pigg på camping. Han har ofta tur, om än inte i samma grad som Alexander Lukas. Han är också känd för att han skrattar på ett mycket speciellt sätt. Hans skratt låter ungefär: ”U-huck!”

Stål-Långben[redigera | redigera wikitext]

I vissa serier har Långben ett alter ego som superhjälten Stål-Långben (engelska Super Goof). Genom att äta ståljordnötter som han odlar på sin bakgård, får han flygförmåga och övernaturlig styrka med flera krafter, som oftast motsvarar dem som Stålmannen har. Även hans karaktär förändras; han blir mer intelligent.

Röstskådespelare[redigera | redigera wikitext]

Engelska[redigera | redigera wikitext]

Svenska[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Goofy, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Christopher Lucas (2019). Top Disney: 100 Top Ten Lists of the Best of Disney, from the Man to the Mouse and Beyond. Rowman & Littlefield. sid. 72. ISBN 978-1493037728 
  2. ^ Thomas S. Hischak (2017). 1939: Hollywood's Greatest Year. Rowman & Littlefield. sid. 67. ISBN 978-1442278059 
  3. ^ Christopher Lucas (2019). Top Disney: 100 Top Ten Lists of the Best of Disney, from the Man to the Mouse and Beyond. Rowman & Littlefield. sid. 73. ISBN 978-1493037728 
  4. ^ ”Janne Långben - the Movie”. Svensk Filmdatabas. https://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=23625. Läst 24 juni 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]