Janjevci

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Janjevci är en slavisk (kroatisk) folkgrupp från städerna Janjevo och Letnica och deras omnejd i Kosovo. Janjevci är av kroatiskt ursprung och till skillnad från andra slaver i regionen är de katoliker. Det finns idag cirka 10 000 personer som deklarerar sig att vara janjevci, varav de flesta idag bor i Kroatien.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Den äldsta bevarade källan om janjevcis existens kommer från 1303påve Benedikt XI nämner Janjevo som center för den katolska församlingen sankt Nikolaus. Janjevci kom ursprungligen som handelsmän från Dubrovnik och Hercegovina under 1300-talet. De har lyckats behålla sin katolska tro och sina kroatiska traditioner genom århundraden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Redan under 1950-talet började en utvandring av janjevci från Kosovo till Kroatien. De slog sig ner främst i Zagreb och har sedan 1970-talet bildat ett samhälle i stadsdelen Dubrava, som de omvandlat till deras kulturella centrum. Under 1990-talet har den kroatiska minoriteten i Kosovo varit tvungna i hög grad utvandra till Kroatien. Först genom Milošević-regimens förtryck, Kosovokriget och sedan av att albanska extremister bedrivit våldskampjer. Mellan 1992 och 1996 bosatte sig många janjevci från Kosovo i tidigare serbiska hem i Slavonien och Dalmatien. Efter att de serbiska flyktingarna börjat återvända uppstod en stor fientlighet mellan grupperna.

Situation idag[redigera | redigera wikitext]

1991 bodde det över 8000 janjevci i Kosovo men 1998 bodde endast cirka 1300 kvar. Då hade den större delen emigrerat till Kroatien. Efter Kosovokriget blev situationen ohållbar för janjevci i Kosovo på grund av hot och våld från albanska extremister och endast 350 janjevci stannade i Kosovo.[1] I dag är janjevcis närvaro i Kosovo nästan obefintlig och situationen för de kvarvarande nästan ohållbar då de sökt hjälp av den kroatiska regeringen. De flesta janjevci bor idag i Kroatien, främst i stadsdelen Dubrava i Zagreb men även i mindre populationer i Dalmatien och Slavonien.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]