Jimmy Cliff

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jimmy Cliff
JimmyCliff.jpg
Födelsenamn James Chambers
Född 1 april 1948 (66 år)
Saint James, Jamaica
Bakgrund Jamaica
Genre(r) Reggae, ska
Roll Musiker, sångare, skådespelare
Instrument Sång, gitarr, piano, trummor
År som aktiv 1962–
Skivbolag Island Records, MCI, Columbia, Trojan Records, EMI

Jimmy Cliff, född James Chambers 1 april 1948 i Somerton District, Saint James Parish, Jamaica, är en jamaicansk rocksteady- och soulmusiker, sångare och låtskrivare samt skådespelare.

Jimmy Cliff slog igenom i början av 60-talet med hitsingeln "Hurricane Hattie" och 1966 med Miss Jamaica. Han albumdebuterade 1968 med Hard Road to Travel. Året efter fick han ett internationellt genombrott med bl a "Wonderful World, Beautiful People", en låt som han fick inspiration till under en turné i Brasilien och som gjorde honom känd i USA och Storbritannien. Mest känd är han kanske för filmen The Harder They Come från 1972. Cliff hade huvudrollen och gjorde fyra låtar på soundtracket. Filmen, och kanske framförallt soundtracket, har haft en viktig del i spridningen av reggaen över världen. Jimmy Cliff fann året därefter (1973) sin andliga hemvist i islam.

Jimmy Cliff utnyttjades ekonomiskt av skivbolag och producenter liksom många andra unga sångare på Jamaica på 1960-talet och i början av 1970-talet. Han bröt med skivbolaget Island Records 1973, två veckor innan Bob Marley, Peter Tosh och Bunny Wailer kom in på skivbolagets Londonkontor och bad om ett lån för att kunna spela in en LP.

2010 invaldes Cliff i Rock and Roll Hall of Fame.[1]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rock and Roll Hall of Fame – Jimmy Cliff

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]