Joel och Ethan Coen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om bröderna Ethan och Joel Coen. För manusförfattaren med det snarlika namnet, se Etan Cohen.
Bröderna Ethan och Joel Coen vid filmfestivalen i Cannes 2001.
Diagram skapat den 17 mars 2011 över 15 Coen-filmer som visar framgång på biljettintäkterna, betyg på IMDb och positiva recensioner på Rotten Tomatoes.

Joel Coen, född 29 november 1954, och Ethan Coen, född 21 september 1957, båda i Minneapolis, Minnesota, är amerikanska regissörer, manusförfattare och filmproducenter. Inom filmvärlden benämns de ofta som Bröderna Coen eftersom de skapar de flesta av sina filmer tillsammans. De har ett så pass nära samarbete att bröderna ibland kallas den tvåhövdade regissören.

De belönades med Guldpalmen 1991 för filmen Barton Fink och en Oscar för Fargo 1996. De belönades även med tre Oscar för No Country for Old Men (2007) vid Oscarsgalan 2008 i kategorierna bästa regi, bästa film och bästa manus efter förlaga. No Country for Old Men belönades även med ytterligare en Oscar då Javier Bardem tog hem priset för bästa manliga biroll. Vid Filmfestivalen i Cannes 2013 belönades Inside Llewyn Davis med Juryns stora pris.

Joel Coen är gift med Frances McDormand sedan 1984. Hon är en av de skådespelare som ofta medverkar i Coens filmer, liksom Steve Buscemi, John Goodman, Jon Polito och John Turturro. Ethan Coen är gift med Tricia Cooke sedan 1993 och har två barn och bor i Manhattan, New York.

Filmografi, i urval (regi och manus)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]