Johan Stålbom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fredrika Ulrika Staël von Holstein målad av Johan Stålbom år 1766

Johan Stålbom, född 1712 i Karis, nuvarande Finland, död 1777 i Grebo, Östergötland, svensk konstnär.

Johan Stålbom blev omkring 1733 elev till Johan Pasch och Lorens Pasch d.ä. Han reste 1735 till Finland för att träffa sina föräldrar. I slutet av 1730-talet kan han ha varit bosatt i Varberg, källmaterialet är dock osäkert.

Från 1740-talet var han verksam i Östergötland. Han bodde en tid i Norrköping, men förvärvade senare egendomen Orräng i Grebo socken. Johan Stålbom är främst känd som en skicklig porträttmålare. Han utförde porträtt i både olja och miniatyrer samt kyrkomålningar. Som ung var han starkt påverkad av Lorens Pasch d.ä., senare av Gustaf Lundberg.

Han är representerad i Nationalmuseum, Linköpings stiftsbibliotek och Norrköpings museum och Västerås samt med måningar i exempelvis Regna och Grebo kyrkor.

Mycket uppmärksammad är altaruppsatsen i Grebo kyrka från 1773, med en altartavla utförd och skänkt av Johan Stålbom, mot att han fick fritt stolrum i kyrkan. Altartavlan föreställer Jesu korsfästelse med Maria och Johannes på var sida. Det har påtalats att bilden är spegelvänd. Maria står normalt på Jesu högra sida och Johannes på den vänstra. Likaså är den korsfästes sår och huvudets lutning omvänt mot det vanliga.

I Grebo kyrkas korgolv finns sex gravhällar. Fem flyttades från gamla kyrkan redan i slutet av 1700-talet. Den sjätte, Johan Stålboms gravsten, flyttades till koret 1925. Den hade tidigare varit placerad på kyrkogården öster om kyrkans kor.

Enligt uppgift var Johan Stålbom son till en barberare och husägare i Stockholm. Johan Stålbom var gift med Susanna Beata Hammardahl. Deras son, Johan Stålbom, född 25 april 1773, studerade först i Viborg, senare i Greifswald, blev filosofie magister 1797 och var från år 1799 handsekreterare hos fursten Fredrik Vilhelm von Hessenstein.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Roosval, Johnny, Lilja, Gösta & Andersson, Knut (red). Svenskt konstnärslexikon(1952-1967). Malmö.
  • Boo von Malmborg, Svensk porträttkonst under fem århundraden, Allhems Förlag 1978.
  • Jern, Henrik (1983). ”Konstnärer i 1700-talets Varberg”. Varbergs museum – årsbok 1983. Varberg: Stiftelsen Hallands länsmuseer. sid. 37 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]