Johann Baptist Eichelsdörfer

Från Wikipedia
Johann Baptist Eichelsdörfer
Johann Baptist Eichelsdörfer i amerikansk fångenskap.
Johann Baptist Eichelsdörfer i amerikansk fångenskap.
Hauptsturmführer
Född20 januari 1890
Död29 maj 1946 (56 år)
Landsberg am Lech, Bayern, Tyskland
BefälKommendant för koncentrationslägret Kaufering IV

Johann Baptist Eichelsdörfer, född 20 januari 1890, död 29 maj 1946 i Landsberg am Lech, var en tysk SS-officer. Han var kommendant för koncentrationslägret Kaufering IV, som var ett av Dachaus satellitläger.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under första världskriget stred Eichelsdörfer i ett infanteriregemente. Han lämnade armén 1924 med löjtnants grad.

Eichelsdörfer tjänstgjorde en kort tid i Oranienburg, innan han i juli 1944 kommenderades till ett krigsfångeläger i Augsburg-Pfersee. I slutet av augusti blev han chef för lägren Kaufering VII och Kaufering VIII. I januari 1945 övertog han befälet över Kaufering IV, som i huvudsak var ett läger för sjuka och arbetsoförmögna interner. Fångarna utnyttjades för medicinska experiment. I slutet av april 1945 befriades Dachau och Kaufering-lägren av amerikanska trupper och lägerpersonalen greps.

Den 15 november 1945 ställdes Eichelsdörfer och 39 andra lägeranställda i Dachau och dess satellitläger inför rätta vid Dachaurättegången. Den 13 december avkunnades 36 dödsdomar, bland annat mot Eichelsdörfer. Han avrättades genom hängning i slutet av maj 1946. Skarprättare var den amerikanske sergeanten John C. Woods.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Johann Baptist Eichelsdörfer, 2 oktober 2013.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]