Johanna Strömberg

Från Wikipedia
Johanna Strömberg
Född11 februari 1987 (37 år)
Vänersborg, Sverige
IMDb SFDb

Johanna Strömberg, född 11 februari 1987[1] i Vänersborg, är en svensk skådespelare.

Strömberg växte upp i Vänersborg och gick grundskolan på den nystartade friskolan Fridaskolan. På gymnasiet studerade hon det estetiska programmets teaterlinje på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla och tog studenten 2005.

Sin debut som skådespelare gjorde hon i filmen Tjenare kungen (2005) som regisserades av Ulf Malmros. Hon medverkade även i Malmros film Bröllopsfotografen (2009). Hon har också samarbetat med regissören Marcus Carlsson, och har deltagit i de flesta av hans filmer, bland annat Din barndom ska aldrig dö (2013) som fick SVT Kulturnyheters kulturbagge för årets nykomling.

Strömbergs senaste projekt är rollen som Fanny i TV-serien Pappas pojkar (2021) tillsammans med humorgruppen JLC.

Tidningen Stardust - Allt om Film utsåg Strömberg till Årets svenska skådespelerska 2005 i konkurrens med bland andra Maria Lundqvist och Marie Richardson.

Johanna Strömberg har vid sidan av skådespelande även en civil karriär och är utbildad textilekonom vid Högskolan i Borås (2011). Hon har bland annat jobbat tre år (2014–2017) i Shanghai, Kina som product and office manager för Gina Tricot.

Strömberg var i ungdoms- och junioråldern en framgångsrik friidrottare och tävlade i medeldistans- och terränglöpning och har ett flertal medaljer från Ungdoms- och Junior-SM. Hon tävlade för Hälle IF från Ljungskile.

Johanna Strömberg är gift och bor i Göteborg

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Johanna Strömberg”. Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=PERSON&itemid=325474. Läst 1 september 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]