Johanne Hildebrandt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Johanne Hildebrandt
Johanne Hildebrandt
Johanne Hildebrandt
Född 15 april 1964 (50 år)
Lycksele
Yrke Författare, journalist och kolumnist
Nationalitet Sverige Svensk
Genrer Biografier och spänningsromaner
Framstående verk Blackout
Framstående priser Guldspaden för boken Blackout

The Nordic Blue Berets Medal of Honour

Fredsbaskrarnas förtjänstmedalj i silver

Officiell webbplats

Anna Inger Johanne Hildebrandt, född Fredriksson 15 april 1964 i Lycksele, är en svensk journalist, författare och kolumnist.

Johanne Hildebrandt anses vara en av landets främsta krigskorrespondenter. Hon har bland annat följt amerikansk trupp i Irak och svensk trupp i Afghanistan, samt levt tillsammans med civilbefolkningen i krig och skildrat deras liv i artiklar, tv-dokumentärer och i böcker. Som kolumnist i Aftonbladet har hon ofta tagit upp svenska soldaters situation när de är i utlandstjänst.

Hildebrandt arbetade som växlareSJ i Hagalund som 18-åring och avancerade efter fyra år till tågklarerare. Därefter läste hon in gymnasiet på Komvux och började på Informationslinjen på högskolan i Växjö. Efter avslutad utbildning anställdes hon som reporter på en lokaltidning i Karlshamn. Där stannade hon i två år.

Hildebrandt var på semester i Kroatien när kriget bröt ut och beslöt då att bli krigsreporter. Hon reste runt i Balkan i tio år och bevakade krigen. Hon skrev en bok om detta, Blackout som fick Guldspaden 2001. Efter det bestämde hon sig för att skriva trilogin Sagan om Valhalla som har sålt i över 800 000 exemplar.

Hon skriver kolumner i Svenska Dagbladet men säger sig ha slutat med krigsrapportering. Förutom från Balkan har hon bland annat rapporterat från Afghanistan, Pakistan, Jemen, Sudan, Somalia och Tchad.

År 2007 nominerades hon till Stora journalistpriset för sin rapportering från Irak. Erfarenheterna från Irak blev en ny roman: Älskade krig.

År 2010 följde hon de svenska soldaterna i FS19 i Afghanistan under sex månader vilket blev boken Krigare som anses vara en av hennes mest banbrytande böcker eftersom boken både skildrade svenskarnas tidigare okända hårda strider med insurgenterna och den militära operationen.

I forskningsrapporten När kriget kommit. Svenskarna och den nya försvarspolitiken av Karl Ydén och Joakim Berndtsson konstaterar man att boken Krigare: Ett personligt reportage om de svenska soldaterna i Afghanistan för första gången symboliserar krigets ankomst som ett modernt svenskt samhällsfenomen.

År 2012 valdes Hildebrandt in i Kungliga Krigsvetenskapsakademin avdelning 1. Hon är den första kvinna som valts in i avdelning 1 sedan akademin grundades 1796.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • 2002: Guldspaden för boken Blackout.
  • 2007: Nominerad till Stora Journalistpriset.
  • 2010: The Nordic Blue Berets Medal of Honour
  • 2012: Ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin
  • 2012: Ledamot i Frivärlds Advisory Board
  • 2013: Fredsbaskrarnas förtjänstmedalj i silver

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]