John C. Reilly

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John C. Reilly
John C. Reilly på San Diego Comic-Con International 2012.
John C. Reilly på San Diego Comic-Con International 2012.
Född John Christopher Reilly
24 maj 1965 (49 år)
Marquette Park, Chicago, Illinois, USA
Aktiva år 1989-
Maka Alison Dickey (1992–, 2 barn)
Betydande roller
Amos Hart i Chicago (2002)
IMDb

John Christopher Reilly, född 24 maj 1965 i Marquette Park i Chicago, Illinois, är en amerikansk skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

John C. Reilly föddes i Marquette Park, ett arbetarområde i Chicago, och växte upp i ett katolskt hem som femte barnet i en syskonskara på sex. Han intresserade sig tidigt för skådespeleri och sökte och kom in på en av Chicagos teaterskolor, DePaul University's Goodman School of Drama, från vilken han tog examen 1987.

John C. Reilly har gjort många minnesvärda roller, påfallande ofta viktiga biroller. Hans genombrott för den stora publiken var kanske som porrstjärnan Reed Rothchild i Paul Thomas Andersons Boogie Nights. Reilly har i intervjuer sagt att "PTA" är en av de regissörer han har lättast att samarbeta med. Detta visade sig i Andersons nästa film, den stjärnspäckade Magnolia, där Reilly fick en framträdande roll som den medkännande polisen Jim Kurring.

John C. Reilly är en skicklig sångare, i rollen som Amos Hart i Chicago sjöng han alla sina texter själv. För denna rollen blev Reilly nominerad för en Oscar och en Golden Globe Award för Bästa birollsinnehavare. Han vann dock inte priserna.

Förutom filmroller spelar John C. Reilly teaterpjäser och har tillsammans med Philip Seymour Hoffman blivit belönad med en Tony för sitt spel i Sam Shephards pjäs True West.

John C. Reilly blev erbjuden en mindre roll i Lars von Triers Manderlay, men avböjde efter att ha läst manuskriptet. Det ryktades efteråt att han i vredesmod hoppat av filmen eftersom en åsna avlivats under inspelningen. Avhoppet dementerar han efteråt i intervjuer som ett PR-trick från filmbolaget för att skapa uppmärksamhet kring filmen.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]