Josef František

Från Wikipedia
Josef František
Född7 oktober 1914[1][2][3]
Otaslavice[4][3][5], Tjeckien
Död8 oktober 1940[1][2][4] (26 år)
Ewell, Storbritannien
Medborgare iÖsterrike-Ungern, Tjeckoslovakien och Polen
SysselsättningFlygaräss, pilot[3]
Utmärkelser
Storkors av Vita lejonets orden (2015)
Tapperhetskorset
Distinguished Flying Medal
Krzyż Czynu Bojowego Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie
Tjeckoslovakiska krigskorset 1939–1945
Silverkors av Virtuti Militari
Croix de Guerre 1939–1945
Virtuti Militari
Redigera Wikidata

Josef František född 7 oktober 1914 i Otaslavice, Böhmen, Österrike-Ungern, död 8 oktober 1940 i Ewell i Surrey, England, var en tjeckisk stridsflygare.

Han omkom i en oförklarlig olycka under rutinflygning. Under sin korta karriär hann František att flyga stridsuppdrag i de tjeckiska, polska, franska och engelska flygvapnen. Han anses som brittiska flygvapnets (RAF:s) framgångsrikaste jaktpilot under andra världskriget.

František var odisciplinerad både som privatperson och som flygare. Ett vilt leverne medförde redan tidigt att han degraderades och skulle ha fått avsked om han inte ansetts så skicklig som flygare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

František fick sin utbildning i det tjeckiska flygvapnet. Vid den tyska inmarschen planerade František att ta sig till Frankrike, men erbjöds och accepterade tjänst i det polska flygvapnet. Efter Polens sammanbrott begav han sig så via Rumänien till Frankrike där han tjänstgjorde i det franska flygvapnet under kriget mot tyskarna.

Efter den franska kapitulationen begav han sig så till England och hamnade i RAF:s polska division. Här skaffade han sig snabbt rykte som en mycket odisciplinerad pilot. Han bröt ständigt formationer och förde i stort sett luftkriget efter sitt eget huvud, av polackerna kallat "metoda Frantiszka". Engelsmännen i RAF, som kallade František the lone wolf, sade elakt att inte ens polackerna ville flyga med honom. Vid sin död hade František på grund av disciplinära åtgärder status som gäst i polska divisionen, detta för att man skulle undgå att förflytta honom och andra åtgärder visat sig verkningslösa. Men han blev som sagt en av RAF:s framgångsrikaste jaktpilot under andra världskriget, dock har han inte fått det officiella erkännande han förtjänar.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] SNAC, Josef František, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Tjeckiska nationalbibliotekets databas, läst: 23 november 2019.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b c] Archive of Fine Arts, läs online, läst: 1 april 2021.[källa från Wikidata]
  4. ^ [a b] Databáze Vojenského historického archivu, läst: 30 november 2020.[källa från Wikidata]
  5. ^ Databáze Vojenského historického archivu, läs online, läst: 30 november 2020.[källa från Wikidata]