Jotunheimen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se Jotunheim för den mytologiska platsen. För nationalparken, se Jotunheimens nationalpark.

Koordinater: 61°38′N 8°18′Ö / 61.633°N 8.300°Ö / 61.633; 8.300

Utsikt från Galdhøpiggen, Norges högsta berg.

Jotunheimen, som betyder "Jättarnas hem", är ett högfjällsområde i Norge och omfattar cirka 3 500 kvadratkilometer. Här finns några av Norges och norra Europas högsta berg. Galdhøpiggen (2 469 meter över havet) som är Norges (och Skandinaviens) högsta berg och Glittertind (2 452 meter över havet), Norges nästa högsta berg, återfinns här. Det är ett av landets mest besökta turistområden. En del av området blev nationalpark 1980.

Totalt är det mer än 240 toppar som höjer sig över 2 000 meter över havet. Jotunheimen ligger i fylkena Oppland och Sogn og Fjordane, mellan Sognefjellet i väster, Valdres i söder, Ottadalen i norr och Sjodalen (eller Gudbrandsdalen) i öster.

De fyra kommuner som området ligger i är Loms kommun, Vågå kommun, Vangs kommun och Øystre Slidre kommun.

Utsikt över Jotunheimen med Riksvei 55 i förgrunden. Trästavarna längs vägkanten underlättar snöröjning vintertid.

Jotunheimen som vandringsområde[redigera | redigera wikitext]

Jotunheimen är ett populärt vandringsområde och har många stugor och runt 400 km märkta leder. Den mest populära leden i Jotunheimen är turen över Besseggen, som går mellan de båda sjöarna Gjende och Bessvatnet. En annan populär tur är att vandra från Spiterstulen och upp på Galdhøpiggen. Väl uppe på toppen kan man köpa sig en fika i toppstugan.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Namnet Jotunheimen är från 1800-talet. Den förste som använde sig av namnet på fjällområdet var Aasmund Olavsson Vinje i boken Fjöllstaven min från 1861. Ordet kommer från Jotunheim som var jättarnas boning i fornnordisk mytologi.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]