Jupitertemplet, Split

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jupiters tempel, Split)
Den här artikeln handlar om Jupitertemplet i Split. För andra betydelser av Jupitertemplet, se Jupitertemplet (olika betydelser).
Huvudlös sfinx framför ingången till det forna romerska templet, idag kristna kapellet.
Förromansk marmortavla föreställande den kroatiska kungen.

Jupitertemplet (kroatiska: Jupiterov hram) är ett tidigare romerskt tempel i staden Split i Kroatien. Templet ligger vid Peristylen i den västra delen av Diocletianus palats och var troligtvis tillägnat guden Jupiter.[1] Templet uppfördes under 200-talet och är idag en av Splits sevärdheter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Jupiters tempel uppfördes 295-305 som en del av Diocletianus palats. På 500-talet gjordes templet om till ett kristet kapell och kallas sedan dess Johannes dopkapell.[1]

Interiör[redigera | redigera wikitext]

I det tidigare templet, nuvarande Johannes dopkapell, finns en dopfunt med en förromansk marmortavla troligtvis föreställande kung Petar Krešimir IV eller Zvonimir.[2][3] Marmortavlan som i överkant är dekorerad med ornamentalt kroatiskt flätmönster är den äldsta kända avbildningen av vad som tros föreställa en kroatisk kung. I kapellet finns två sarkofager i vilka två av Splits biskopar är begravda. Biskop Johannes (Ivan II:s) sarkofag är från 700-talet och biskop Laurentius (Lovros) sarkofag från 1000-talet. Vid den bakre muren finns en bronsskulptur av Ivan Meštrović föreställande Johannes.

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Vid templet finns en huvudlös sfinx från 1500-talet f.Kr. som är en av dussintalet sfinxer som kejsaren lät föra från Luxor i Egypten till sitt palats.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Unesco.org (engelska)
  2. ^ Visitsplit.com (engelska)
  3. ^ Split.hr Arkiverad 24 september 2015 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)
  4. ^ Croatia-split.com Arkiverad 3 oktober 2013 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)