Justiniano Casas Peláez

Från Wikipedia

Justiniano Casas Peláez, född den 25 februari 1915 i Granucillo de Vidriales, Castilla y León, Spanien, död den 15 december 1998 i Zaragoza, Aragón, Spanien, var en spansk fysiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han var doktor i fysik vid universitetet i Madrid, en titel han erhöll 1951. Professor i optik, dekanus vid fakulteten för vetenskap, rektor vid Universidad de Zaragoza och president för C.S.I.C.. Casas erhöll guldmedalj vid Universidad de Zaragoza 1998. Han valdes till ledamot i Kung vetenskapsakademin i Zaragoza den 18 november 1956, inträdde i akademin den 6 februari 1957, och höll sitt invigningsanförande över bildning och utvärdering av den optiska bilden. Han var akademins president under perioden 1975 till 1984. Han skrev en bok om optik, känd bland studenterna som Casas, vilken tusentals spanska studenter har använt, och fortsätter att använda, som studieunderlag för utbildning inom optiken.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Justiniano Casas Peláez, 21 april 2010.