Kättingflygare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kettenkarussel Dirndl.jpg
Kättingflygaren på Gröna Lund.
Kättingflygaren är Gröna Lunds slänggunga

En kättingflygare eller slänggunga är en åkattraktion på nöjesfält där man sitter i en gunga som lyfter och rör sig i en vågrät cirkelformation.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Gröna Lund kostar kättingflygaren två åkkuponger att åka, alternativt gratis med åkband. Med kättingflygaren åker man över delar av Saltsjön i Stockholm, och ser, om man har tur, till exempel Katarinahissen. 2013 invigs Eclipse, den nya slänggungan blir 121 meter lång och världens högsta karusell.[1]

Liseberg i Göteborg ligger Slänggungan vid restaurang Tyrolen. Attraktionen var tidigare placerad i det så kallade Cirkusområdet på Liseberg, men flyttades inför säsongen 2006 då Lilla Lots tog dess plats. Premiäråket gjordes 1989.

Danmark[redigera | redigera wikitext]

Himmelskibet (himmelsskeppet) är en slänggunga på 80 meters höjd och en av Nordeuropas högsta karuseller.[2] Den finns på Tivoli i Köpenhamn och öppnade i maj 2006.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fakta om Eclipse”. Gröna Lund. http://www.gronalund.com/Attraktioner/Alla-attraktioner/Eclipse/. Läst 30 april 2013. 
  2. ^ ”Himmelskibet”. Tivoli, Köpenhamn. http://www.tivoli.dk/da/forlystelser/himmelskibet/. Läst 4 februari 2014.  (danska)