Köpmannen i Venedig (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Köpmannen i Venedig
(The Merchant of Venice)
Genre drama
Regissör Michael Radford
Producent Cary Brokaw, Michael Cowan, Barry Navidi, Jason Piette
Manus William Shakespeare (pjäs), Michael Radford
Skådespelare Al Pacino, Jeremy Irons, Jospeh Fiennes, Lynn Collins
Originalmusik Jocelyn Pook
Fotograf Benoît Delhomme
Produktionsbolag Spice Factory, UK Film Council
Distribution Movision
Premiär 2004
Speltid 138 min
Land USA, Italien, UK, Luxemburg
Språk engelska
IMDb

Köpmannen i Venedig, amerikansk-italiensk-brittisk-luxemburgsk film från 2004. Filmen är regisserad av Michael Radford, och i de ledande rollerna återfinns bl.a. Al Pacino, Jeremy Irons och Joseph Fiennes. Filmen är baserad på William Shakespeares pjäs med samma namn.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Köpmannen i Venedig är en pjäs av William Shakespeare och handlar i korthet om Köpmannen Antonio som väntar på sina skepp med varor. När hans bäste vän Bassanio behöver pengar har han inga att låna ut, så istället går han i borgen för vännen som lånar av juden Shylock. Om Shylock inte får igen sina pengar på utsatt tid skall han få skära ett stycke kött ur bröstet på Antonio, därför att det roar honom att få göra så mot en kristen. Antonio som är säker på att hans skepp skall komma när som helst går med på detta.

Men när pengarna skall betalas igen har hans skepp ännu inte dykt upp. Bassanio får sina pengar via sin nyblivna hustru Portia. Shylock erbjuds den tredubbla summan, men han vägrar dock och pengarna kommer för sent. Han vill ha nöjet att få kristet människokött! Det hela skall avgöras i domstol. Portia klär sig i manskläder och utger sig för att komma istället för en lagman man väntar på. Ingen, inte ens Bassanio, känner igen henne. Hon konstaterar att Shylock har sin fulla rätt att ta sin andel kött och han blir alltmer nöjd med utgången.

Men just när han tror att allt är klart säger Portia att han inte får ta en enda droppe blod och dessutom får köttstycket inte väga ett enda uns mer än vad som skrivits i kontraktet. I så fall skall hela hans förmögenhet tillfalla staden och han själv dö. Nu inser Shylock att det hela är omöjligt. Slutet blir att han döms att låta döpa sig och att testamentera hela sin förmögenhet till sin dotter och dotterns make. Dottern har nyligen rymt hemifrån och gift sig med en kristen man.

Filmen hade svensk premiär den 1 april 2005.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]