Kabelmodem

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kabelmodem, Motorola SurfBoard

Kabelmodem är ett modem som oftast används till att leverera bredband, genom att utnyttja oanvänd bandbredd från kabel-TV-nätet. Det kopplas via koaxialkabel med F-kontakt till en Euro-DOCSIS-standardiserad CMTS-station och ger kunden Internet, Digital-TV och eventuellt IP-telefoni. Denna typ av modem används mest i Australien, Nya Zeeland, Kanada, Europa och USA, dvs. platser där kabel-TV är utbyggt sedan tidigare. I USA fanns det ca 22,5 miljoner användare av kabelmodem under det första kvartalet av 2005.

Customer Premises Switch[redigera | redigera wikitext]

En CPS (Customer Premises Switch) är en aktiv dosa (elansluten) på väggen hos kund dit anslutning av dator/router, digital-TV-box och telefon sker, som även kallas aktiv utrustning.

Kabelmodem i OSI-modellen[redigera | redigera wikitext]

I en nätverkstopologi fungerar kabelmodemet som en nätverksbrygga som rättar sig efter IEEE 802.1D för Ethernet (med några ändringar). Kabelmodemet utgör en brygga mellan Ethernetramar och kundens LAN och koaxkabel-nätverket. Med hänsyn till OSI-modellen, skickar kabelmodemet datalänklager vidare, vilket ett vanligt modem inte gör. Kabelmodem stödjer även funktionaliteten på flera lager i OSI-modellen. I det fysiska lagret (lager 1), stödjer kabelmodemet Ethernet PHY på sitt lokala nät och en DOCSIS definierad kabelspecifik PHY på sitt HFC kabelgränssintt. Det är härifrån namnet kabelmodem kommer. I nätverkslagret (lager 3), är kabelmodemet en IP-värd som har sin egen IP-adress, använd av nätverksoperatören för att underhålla och felsöka anordningen. I transportlagret (lager 4) stödjer kabelmodemet UDP, i samarbete med sin egen IP-adress, och det stödjer filtrering baserad på TCP- och UDP-portnummer, till exempel blockvidarebefordring av NetBIOS trafik ut ifrån kundens LAN. I applikationslagret (lager 5 eller 7) stödjer kabelmodemet vissa protokoll som används för skötsel och underhåll, nämnvärt här är DHCP, SNMP och TFTP.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hybrid Networks utvecklade, demonstrerade och patenterade det första höghastighets och asymmetriska kabelmodemsystemet. En nyckelinblick i Hybrid Networks, var att väldigt asymmetrisk kommunikation skulle bli tillräckligt för att tillfredsställa användare avlägset anslutna till ett annars helt symmetriskt höghastighets-datakommunikationsnätverk Eftersom det var väldigt dyrt att förse höghastighet uppströms var detta oerhört viktigt, medan CATV systems redan hade stor och betydelsefull bredbandskapacitet i nedströms riktning. En annan nyckelinblick var att uppströms- och nedströms-kommunikationen kunde vara på samma eller olika kommunikationsmedier, användandes olika protokoll, arbetande i vardera riktning för att etablera ett stängt loop-kommunikationssystem. Hastigheterna och protokollen använda i vardera riktning skulle vara väldigt olika varandra. Inledningsvis var många skeptiska till denna lösning, många tekniskt kunniga personer tvivlade på att det kunde fungera över huvud taget.

LANcity[redigera | redigera wikitext]

Lancity var en tidig pionjär för kabelmodem. De utvecklade ett privatägt system som fick ganska stor spridning i USA. Senare blev Lancity uppköpta av Bay Networks som senare togs över av Nortel, vilka fortsatte inom kabelmodemsbranschen med namnet Arris. Arris fortsatte att tillverka kabelmodem och CMTS-utrustning med DOCSIS-standard.

Kabelmodem och IP-telefoni[redigera | redigera wikitext]

Kabelmodem kan också användas för att tillhandahålla telefoni. Många som har kabelmodem har valt att använda IP-telefoni istället för den gamla vanliga telefontekniken (Plain Old Telephone Service eller POTS). IP-telefoni är populärare bland kabelmodemanvändare. En kabelmodemsanvändare kan dra fördel av IP-telefoni genom att använda sig av en tredje service, till exempel Skype eller Vonage. Som ett alternativ erbjuder många kabeloperatörer en IP-telefoniservice baserad på PacketCable. PacketCabel tillåter MSOs (Multi system operators) att erbjuda höghastighetsinternet och IP-telefoni via en enda utrustning, kallat ”Embedded Multimedia Terminal Adapter” (EMTA eller E-MTA). En EMTA är i stort sett en kabelmodem- och IP-telefoni-adapter (kallat Multimedia Terminal Adapter) hopbyggd till en adapter.

Kabelmodemstillverkare[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Cable modem